VPRO-programma Onze man in Teheran wint twee Tegels

‘De Oscars voor de Nederlandse journalistiek’ werden uitgereikt in Den Haag. NRC viel dit jaar niet in de prijzen.

Thomas Erdbrink won zowel een jury- als de publieksprijs.
Thomas Erdbrink won zowel een jury- als de publieksprijs. Foto Bas Czerwinski / ANP

Onze man in Teheran heeft De Tegel Achtergrond en de publieksprijs gewonnen. Het televisieprogramma van Thomas Erdbrink en Roel van Broekhoven over het leven in Iran won eerder al een Zilveren Nipkowschijf. De prijs voor het beste onderzoek ging naar Nieuwsuurjournalist Bas Haan die met zijn reportages over de Teevendeal twee bewindspersonen en een Kamervoorzitter ten val bracht.

“Op luchtige toon worden grote en serieuze kwesties vermengd met het alledaagse. Licht, maar wel kritisch”, schrijft de jury in het rapport over Onze man in Teheran. Het publiek bleek het met hen eens: het programma kreeg 1300 van de 3500 stemmen.

De Tegels behoren tot de belangrijkste Nederlandse journalistieke prijzen. Ze zijn vernoemd naar het boek Tegels lichten van NRC-journalist Henk Hofland, en worden uitgereikt sinds 2007.

De Volkskrant maakte het beste interview van 2015, vond de jury. Willem Feenstra en Mark Misérus spraken met FIFA-topman Sepp Blatter, zonder dat daarbij voorlichters aanwezig waren. De jury:

“Je krijgt inzicht in Blatters bizarre belevingswereld en zijn totale eenzaamheid.”

Het beste nieuwsverhaal was volgens de jury van de Tegels de verslaggeving van TC Tubantia over de teloorgang van FC Twente. In deze categorie was ook Marcel Haenen van NRC genomineerd voor zijn berichtgeving over de mol bij de politie.

Darfur en IS

De Tegel voor beste nieuwsverslaggeving ging naar Trouw-journalist Klaas van Dijken. Hij kreeg de prijs voor “Darfur, oorlog zonder einde” (pdf).

De Iraaks-Koerdische filmmaker Reber Dosky heeft met de webdocumentaire Een dag uit het leven van een sluipschutter tegen IS voor De Correspondent de prijs voor het beste journalistieke camerawerk gewonnen. De Storimans Tegel is de opvolger van de Stan Storimansprijs, vernoemd naar de omgekomen cameraman Stan Storimans.

Toekomst en talent

Het grootste journalistieke talent is volgens de Tegeljury Mark Schrader. Die prijs is bedoeld voor journalisten jonger dan 30 die beschouwd kunnen worden “als vertegenwoordiger van een nieuwe generatie kwaliteitsjournalisten”. Schrader schreef voor Nieuwe Revue onder meer over de Amsterdamse cokekiller en misdaad op Marktplaats. Hij deelde zijn prijs met AT5-journalist Cecile van de Grift.

De Toekomstprijs voor journalistieke innovatie werd gewonnen door de nieuws- en entertainmentsite TMI, die zich richt op jongeren die “te oud zijn voor het jeugdjournaal en te jong voor NOS op 3″.