Serviër Seselj vrijgesproken van oorlogsmisdaden

De ultranationalist is door het Joegoslavië-tribunaal vrijgesproken, wegens onvoldoende bewijs.

Vojislav Seselj in 2014. Foto Marko Djurica / Reuters

De Servische ultranationalist Vojislav Seselj (61) is donderdag door het Joegoslavië-tribunaal vrijgesproken van alle negen aanklachten die tegen hem waren ingediend.

Seselj werd onder meer verdacht van het aanzetten tot oorlogsmisdaden, van de organisatie van moorddadige paramilities en van betrokkenheid bij etnische zuiveringen in Servië, Kroatië en Bosnië, maar de rechters achtten het bewijs ontoereikend, zo valt in de verklaring van het Joegoslavië-tribunaal te lezen. Volgens de rechters was de ideologie van ‘Groot-Servië’ die Seselj had meer een “politieke onderneming” dan een “crimineel project”. Ook zijn er volgens de rechtbank misdaden begaan door Servische troepen, maar kan niet aangetoond worden dat Seselj daarvoor verantwoordelijk kan worden gehouden.

“Vojislav Seselj is nu een vrij man”, zei hoofdrechter Jean-Claude Antonetti, donderdag kort nadat het vonnis tegen Seselj uitgesproken was. Het vonnis in zijn rechtszaak, waarin 28 jaar cel tegen hem was geëist, mocht de radicaal-nationalistische ideoloog van ‘Groot-Servië’ sinds vorig jaar november in vrijheid afwachten, omdat bij hem darmkanker werd geconstateerd.

Ondanks dat Seselj nu “een vrij man” is, heeft het parlement van Kroatië hem de toegang tot het land ontzegd, zo meldt persbureau Reuters. Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken van Kroatië laat aan Reuters weten dat een eventueel bezoek van Seselj aan het land een “gevaar voor de openbare orde” zou zijn. Voor zover bekend heeft de ultranationalist geen plannen om af te reizen naar Kroatië.

‘Rivieren van bloed’

Seselj staat bekend als een ultranationalistisch leider, die nog altijd een grote aanhang heeft onder nationalistische burgers. Hij was de leider van de extreem-nationalistische Servische Radicale Partij.

Ruim twintig jaar geleden voorspelde hij dat er rivieren van bloed zouden stromen als Bosnië zich onafhankelijk zou verklaren.

Verstoren

Seselj meldde zich in 2003 vrijwillig in Den Haag, maar hij heeft altijd geprobeerd het proces te verstoren. Zo heeft hij meerdere malen getracht vervroegd vrij te komen, ging hij in hongerstaking en wraakte hij alle twaalf rechters van het hof. Ook maakte hij namen van beschermde getuigen bekend in boeken die hij schreef.

Bij de herstart van zijn proces in 2007 zei hij graag de doodstraf te krijgen, “zodat ik voorgoed mijn stempel kan drukken op mijn ideologie”. In 2011 werd hij tot 1,5 jaar cel veroordeeld wegens minachting van het hof. Dat was zijn tweede veroordeling wegens minachting.

Karadzic

Een week geleden kreeg Radovan Karadzic, leider van de Bosnische Serviërs tijdens de Bosnische burgeroorlog tussen 1992 en 1995, veertig jaar celstraf opgelegd, onder andere wegens de genocide in Srebrenica in 1994.

    • Maarten Back