Schotse komiek Ronnie Corbett (85) overleden

Corbett werd vooral bekend als onderdeel van het komische duo ‘The Two Ronnies’.

Ronnie Corbett nadat hij een onderscheiding kreeg van koningin Elizabeth in 2012. Foto Rebecca Naden / Reuters

De Schotse komiek Ronnie Corbett is donderdagochtend op 85-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in het bijzijn van zijn familie, zo liet zijn woordvoerder aan persbureau Reuters weten. Corbett begon zijn loopbaan in het televisieprogramma van David Frost, maar werd vooral bekend als onderdeel van het komische duo ‘The Two Ronnies’.

Met het overlijden van Corbett verliest het Verenigd Koninkrijk volgens The Guardian een van zijn meest populaire komieken. Op het hoogtepunt keken meer dan 17 miljoen mensen naar de show van de in Edinburgh geboren Corbett en Ronnie Barker. Het programma van het duo liep in totaal zestien jaar, van 1971 tot 1987.

Een koninklijke onderscheiding

Corbett – die aanvankelijk acteur wilde worden – verscheen voor het eerst op scherm en podium in de jaren vijftig. Als komiek trad hij op in nachtclubs in de chique Londense wijk Mayfair. Daar werd hij in de zestiger jaren ontdekt door Frost, presentator van ‘The Frost Report’. Daar leerde hij Barker kennen, met wie hij bij de BBC een duo zou vormen.

Nadat Barker en Corbett stopten met The Two Ronnies keerde de bebrilde Schot terug naar het acteren, met een rol in de komedieserie ‘Sorry!’. In 2005 maakten hij en Barker nog een korte terugkeer met The Two Ronnies Sketchbook, waarin ze oude sketches aan elkaar praatten. Niet lang daarna overleed Barker.

Voor hun gezamenlijke programma werden Barker en Corbett in 1978 al benoemd tot officier in de Orde van het Britse Rijk. In 2012 kreeg de kleine schot een nog hogere onderscheiding, toen koningin Elizabeth hem de titel commandeur in de Britse ridderorde toekende. Corbett was getrouwd en had twee kinderen.

    • Joost Pijpker