Salah Abdeslam mag worden uitgeleverd aan Frankrijk

De uitlevering kan nog even duren, omdat hij in België nog ondervraagd wordt over de aanslagen in Brussel.

Salah Abdeslam. Foto AFP

De 26-jarige terreurverdachte Salah Abdeslam mag worden uitgeleverd aan Frankrijk, zo heeft de Brusselse rechtbank donderdag bepaald. De uitlevering zou nog wel enkele weken kunnen duren volgens de Vlaamse publieke omroep VRT, omdat de terreurverdachte in België nog ondervraagd wordt over de aanslagen in Brussel.

De raadkamer had donderdagochtend al moeten beslissen over een eventuele uitlevering van Abdeslam, maar dat liep vertraging op omdat hij nog verhoord moest worden. In een verklaring laat het federaal parket weten dat de Belgische en Franse autoriteiten in gemeenschappelijk overleg zullen beslissen over het verdere verloop van de overdracht van de terreurverdachte.

Kort na de arrestatie van Abdeslam op 18 maart liet Frankrijk weten dat het België snel zal vragen om de uitlevering van de terreurverdachte. De in België geboren Fransman Abdeslam was volgens de Franse president François Hollande “direct betrokken” bij de aanslagen in Parijs en moet daarom op Franse bodem worden berecht. Abdeslams advocaat zei eerder op de dag dat zijn cliënt nog steeds bereid is samen te werken met de Franse autoriteiten en zo snel mogelijk wil worden uitgeleverd. In eerste instantie verzette hij zich tegen uitlevering aan Frankrijk

Belangrijke rol

Abdeslam werd bij een grote politieactie in de Vier-Windenstraat in Sint-Jans-Molenbeek opgepakt. De man wordt een belangrijke rol toebedeeld bij het voorbereiden van de aanslagen in Parijs: hij zou onder meer auto’s en appartementen hebben gehuurd die werden gebruikt bij het voorbereiden van de aanslagen. Ook zette hij mogelijk andere aanslagplegers voor hun daad af met de auto.

De Franse aanklager François Molins liet kort na de arrestatie van Abdeslam weten dat de terreurverdachte een zelfmoordaanslag wilde plegen op 13 november bij het Stade de France in Parijs, maar zich bedacht. Hij zou zijn bomgordel af hebben gedaan nadat hij andere terroristen in Parijs had afgezet.

    • Maarten Back