Roep niet ‘boef’ bij elke scooter

Whatsapp Alertgroepen zijn prachtig, maar leer de gebruikers wel er realistisch mee om te gaan, betoogt Christiaan Weijts.

Een schoonzus uit een Gelders Biblebeltdorpje kwam eten met Pasen. Bij het aperitief piepte haar telefoon met een alarmerend bericht: ‘Man op scooter, (op het oog) een dealer, houdt zich verdacht op bij speeltuin op het Meloenenpleintje.’

christiaanweijts0

Sinds drie weken was mijn schoonzus lid van de Whatsapp Alertgroep van haar buurtje. Sinds drie weken wemelde het in dat buurtje van de dealers.

Vreemd. De dealers die ik ken leveren keurig op bestelling aan huis, maar in Gelderse Biblebeltdorpjes moet je kennelijk zelf naar de speeltuin sluipen, tussen het middaggebed en de paaswake in, en maar hopen dat iemand van onder z’n helm sist: „Psssjt… Co-ca…?”

Tijdens het voorgerecht meldde een andere buurtbewoonster: ‘De dealer sloeg op de vlucht toen ik Moeps uitliet, maar is nu weer terug. Houdt zich verdacht op op bankje t/o wipkippen.’

Tja, ’t zijn net duiven, die dealers, die altijd precies op dezelfde plek neerstrijken waar je ze drie tellen eerder van verjoeg.

‘De dealer zit op het bankje t/o wipkippen’

Een minuut later: ‘Politie gealarmeerd!’ En ik kon het gezicht van die buurvrouw haarscherp voor me zien: zo’n vitragevrouwtje met een autospiegeltje naast haar raam.

Kordaat en voldaan sloot ze de gordijnen alvorens de snijbonen af te gieten. Tijdens het hoofdgerecht kon ze melden: ‘Politie is komen surveilleren met groot licht. Dat heeft hem hopelijk voldoende afgeschrikt!’ Tijdens het nagerecht regende het complimentjes en smileys van alle buren.

Stiekem denk ik dat de gemeenten die populaire buurtpreventieapps uit een of ander sociaal potje betalen, en niet uit het veiligheidsbudget. Want de werkelijke functie lijkt vooral het stimuleren van saamhorigheid te zijn.

Boeven vangen is een gezelschapsspel geworden. Letterlijk zelfs. In allerlei gemeenten zijn de WhatsApp Alertgroepen geïntroduceerd met een speciaal hiervoor ontwikkeld spel: ‘Boef in de Wijk’. Wijkagenten vermommen zich als autokraker of inbreker, en de dorpelingen appen er lustig op los totdat de snoodaard is ingerekend. Een doorslaand succes in plaatsen als Loenen, Ugchelen, Heukelum en Winterswijk.

Ik geloof zeker in de kracht van Whatsapp Alert, maar leer de gebruikers er dan ook realistisch mee omgaan. Ooit was het doodgewoon om buurtgenoten op hun gedrag aan te spreken, maar ik merk zelf al dat ik de scholieren niet meer aanspreek als ze hun lege chipszakken op straat flikkeren. Niemand wil nog die zeikerd zijn, (‘Er staan prullenbakken, jongelui!’) dus we laten ze op straat begaan, maar staan vervolgens wel te appen achter de vitrages. En de wijkagent heeft het er maar druk mee.

Roep niet ‘boef’ bij elke scooter, maar spreek die ‘op het oog’ verdachte dealers eerst eens aan: ‘Kan ik u ergens mee helpen?’ Zo leer je ook meteen de folderbezorger die pauzeert met een sigaretje eens kennen.