Pas op voor de Haagse spamfilter

Op 6 april stemt Nederland over het associatieverdrag met Oekraïne. Nederlanders in het buitenland moeten veel moeite doen.

Opwinding over de grens

Ook in Duitsland is opwinding over het Nederlandse Oekraïnereferendum. Onder Nederlandse kiezers in ieder geval. Mathijs de Bont heeft zich bijvoorbeeld niet kunnen registreren om te kunnen stemmen. Net als vele anderen, zegt hij. De Bont is gepensioneerd en woont al zo lang in Duitsland dat hij dingen zegt als „maar het is de meeste mensen volkomen egal”. Hem laat het zeker niet onverschillig en hij deed zijn beklag tot en met het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Referendumcommissie en de Kiesraad. Omdat zich „ernstige onregelmatigheden” hebben voorgedaan „moet het referendum worden uitgesteld”, vindt hij.

Wéér ICT-probleem bij overheid

Kiesgerechtigden in het buitenland moeten zich bij elke verkiezing opnieuw digitaal registreren bij de gemeente Den Haag. Ze krijgen dan een zogeheten briefstembewijs, waarmee ze schriftelijk kunnen stemmen tot de datum van de verkiezingen. De Bont registreerde zich al vorig jaar, zegt hij, en trok vorige maand aan de bel toen hij nog steeds niets ontvangen had. Hij bleek helemaal niet geregistreerd te zijn. In een schriftelijk antwoord van de gemeente staat dat zijn aanmelding als „onbetrouwbaar” in een spamfilter terecht gekomen was. Dat gebeurde, aldus de ambtenaar, „op een voor ons abstract niveau van providers”.

Kwestie verholpen, vaag hoe

De gemeente kwam erachter dat registraties van in elk geval twee Duitse providers, waaronder de grootste T-Online, nooit hun bestemming bereikten. Inmiddels heeft Den Haag 175 gedupeerden getraceerd, meldt een woordvoerder. Volgens hem is het probleem verholpen, al valt niet uit te sluiten dat zich ook in andere landen problemen zijn. In ieder geval hebben van de 175 inmiddels 97 mensen zich alsnog geregistreerd, de rest heeft nog tot dinsdag de tijd. In totaal hebben zich 16.206 kiezers van buiten Nederland aangemeld voor referendum. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen waren dat er 48.000. Mathijs de Bont heeft nog steeds niets ontvangen, zegt hij. Had hij voor of tegen willen stemmen? „Daar ga ik niks over zeggen.”