Opnieuw kritiek op Qatar wegens uitbuiting arbeiders

Uit onderzoek van Amnesty blijkt dat arbeidsmigranten minder salaris krijgen dan beloofd en Qatar niet kunnen verlaten.

Veel arbeidsmigranten in Qatar verblijven in kleine, smerige en overvolle woonruimtes.
Veel arbeidsmigranten in Qatar verblijven in kleine, smerige en overvolle woonruimtes. Foto Marwan Naamani/ AFP

Arbeiders die werken aan bouwprojecten voor het WK van 2022 in Qatar worden op grote schaal uitgebuit. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van mensenrechenorganisatie Amnesty International. De kritiek op de slechte werkomstandigheden in de Golfstaat is niet nieuw, de Britse krant The Guardian schreef tweeënhalf jaar geleden al over “WK slaven”

Amnesty interviewde in de periode februari tot mei 2015 ruim tweehonderd arbeidsmigranten. Zij klaagden over smerige en te kleine onderkomens, te late uitbetaling en veelal minder salaris dan was beloofd. Een andere veelgehoorde klacht was de inname van paspoorten zodat werknemers Qatar niet kunnen verlaten.

Druk uitoefenen op sponsors

De arbeidsmigranten komen vooral uit Bangladesh, India and Nepal. Eén van de arbeiders liet aan de mensenrechtenorganisatie weten dat zijn leven in Qatar is als een gevangenis.

“Het werk is moeilijk, we werken urenlang in de hete zon. Toen ik voor het eerste klaagde over mijn situatie, zei de manager: ‘als je wilt klagen kan dat, maar dan zullen er consequenties zijn. Als je in Qatar wilt blijven, houd je dan rustig en werk door.’”

Een van de moeilijkste problemen voor arbeidsmigranten is het controversiële kafala-sponsorsysteem, waarbij migranten afhankelijk zijn van een ‘sponsor’ -altijd een Qatari- om van werk te wisselen of om het land te verlaten. Veelal moeten arbeidsmigranten hun paspoort inleveren. De emir van Qatar heeft hervormingen doorgevoerd, maar die zijn volgens Amnesty nog lang niet voldoende.

De mensenrechtenorganisatie wil dat belangrijke sponsors van het WK van 2022, zoals Adidas, Coca-Cola and McDonald’s, druk uitoefenen op wereldvoetbalbond FIFA zodat zij de slechte arbeidsomstandigheden aankaarten in de Golfstaat. Anderhalf jaar geleden liet de FIFA bij monde van toenmalig voorzitter Blatter weten niet verantwoordelijk te zijn voor arbeiders in Qatar.