OM alert op uitwijken terroristen

Na huiszoekingen in België en Frankrijk bestaat de kans dat verdachten van terreur naar Nederland komen.

Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt of Belgische en Franse terreurverdachten naar Nederland komen omdat zij in eigen land worden gezocht. Dat heeft officier van justitie Bart den Hartigh woensdag tegen NRC gezegd tijdens een conferentie over terrorisme.

Den Hartigh, binnen het OM verantwoordelijk voor de terrorisme-aanpak: „In de noodtoestand na de aanslagen op 13 november in Parijs zijn veel huiszoekingen geweest. Ik kan mij voorstellen dat men denkt: ik kan beter ergens anders gaan zitten. Dat onderzoeken we nu.” Een woordvoerder van het OM benadrukt dat er geen concrete onderzoeken lopen naar buitenlandse terreurverdachten die zich naar Nederland verplaatsen.

Deze week vielen antiterreureenheden drie woningen in Rotterdam binnen. Hierbij werden drie Algerijnen en de 32-jarige Fransman Anis B. gearresteerd. Frankrijk verdenkt B. van voorbereiding van een terroristische aanval. Hij zou een kompaan zijn van de onlangs gearresteerde Reda Kriket, die de aanslagen in Parijs mede zou hebben beraamd.

Anis B. is dinsdag voorgeleid aan de officier van justitie in Amsterdam. Binnen zestig dagen beslist de rechtbank of hij wordt uitgeleverd.