Nobelprijswinnaar Imre Kertész overleden (1929 - 2016)

In zijn werken staat de Holocaust centraal. Kertész overleefde zelf Auschwitz en andere kampen.

Kertész poseert in 2006 voor de fotograaf na een interview met persbureau AFP in Parijs. AFP / Francois Guillot

De Hongaarse auteur en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur Imre Kertész is op 86-jarige leeftijd overleden. Kertész overleed volgens het Hongaarse staatspersbureau MTI na een lang ziektebed.

Kertész won de Nobelprijs in 2002. In zijn werken staat de Holocaust centraal.

De auteur groeide op als zoon van een houthandelaar. Hij werd in 1944 door de Duitsers vanwege zijn Joodse afkomst als veertienjarige naar het concentratiekamp Auschwitz gebracht. Daarna belandde hij in het kamp Buchenwald.

Lees een interview met Imre Kertész: ‘Een kamp creëert een nieuw mens’

Zijn ervaringen verwerkte hij in zijn bekendste werk: Onbepaald door het lot (vertaald door Henry Kammer). Het autobiografische werk was zijn eerste roman. Na de toekenning van de prijs werd hem in eigen land door zijn critici verweten dat hij alleen maar over zijn ervaring als jood in Auschwitz kon schrijven. Hij zou dus geen “echte schrijver” zijn.

Nadat Kertész de prijs won, verhuisde hij naar Berlijn. Daar woonde hij een tijd tot hij terugging naar zijn geboorteplaats: Boedapest.

NRC-medewerker Györgyi Dandoy schreef eerder over de invloed van Kertész en de toekenning van de prijs:

“Dankzij die ene Nobelprijs is de interesse voor Hongaarse auteurs toegenomen. Zo werden in Nederland schrijvers als Dezsô Kosztolányi, Gyula Krúdy en Antal Szerb ‘herontdekt’ en werden, naast Péter Nádas, György Konrád en Péter Esterházy, vele andere tijdgenoten, oud en jong, van Magda Szabó tot László Darvasi en György Dragomán aan de lezer voorgesteld.”

    • Liza van Lonkhuyzen