Metro weigert column Luuk Koelman

In de geweigerde column is Koelman kritisch over weblog GeenStijl, dat net als Metro onder mediabedrijf TMG valt.

Foto ANP

Het referendum van woensdag „gaat niet over Oekraïne”. „Het gaat zelfs niet over Europa of de EU. Het is simpelweg één grote pr-stunt om de marktwaarde van GeenStijl op te krikken.” Was getekend Luuk Koelman. Alleen niet op zijn vaste plek als donderdagse columnist in Metro. De gratis krant heeft Koelmans column geweigerd. De auteur plaatste zijn column vervolgens op een eigen website.

In de geweigerde column zegt Koelman dat de makers van GeenStijl, mede-initiatiefnemers van het referendum, de volksraadpleging gebruiken om „het eigen bestaansrecht te bewijzen”. Volgens Koelman maakt GeenStijl verlies en had eigenaar Telegraaf Media Groep (TMG) het plan de site te verkopen. „Red de democratie? Nee, red GeenStijl. En het is ze gelukt. TMG heeft het weblog weer in de armen gesloten.”

Hoofdredacteur Robert van Brandwijk van Metro, ook een uitgave van TMG, zegt dat Koelman „alles mag schrijven, behalve over interne zaken bij TMG en zijn dochterbedrijven. Dat is de afspraak. Dan moet hij maar een ander podium zoeken.”

Koelman bood aan enkele passages aan te passen, maar dat was voor Metro niet genoeg. Koelman: „Het leuke van columnist zijn is dat je een hofnar bent. Je mag de koning beledigen. Maar blijkbaar niet binnen TMG. Dit past niet in het straatje van het bedrijf. Maar wat dan wel? Ik weet het niet meer. Dit is het ergste wat een columnist kan overkomen.”

Koelman schrijft al vijftien jaar columns voor Metro. Dat is bijna vanaf de start van de gratis krant. Het is niet de eerste keer dat Metro een column van hem weigert of van de website haalt. In november 2012 schreef hij over Tim Ribberink, de jongen die zelfmoord pleegde omdat hij erg werd gepest. Na een klacht van de ouders van Ribberink haalde Metro de column van internet. „Sinds die tijd lig ik onder het vergrootglas van de hoofdredactie”, zegt Koelman.

Ook weigerde de krant een column van Koelman over koningin Beatrix en over ramptoerisme naar aanleiding van de dood van de twee broertjes Ruben en Julian in 2013.

Koelmans freelance contract loopt tot juli van dit jaar. Tot die tijd blijft hij columns schrijven. Metro betaalde overigens ook voor de geweigerde column. Of Koelman na de zomer terugkeert als columnist van Metro weet hij nog niet.