Margrite Kalverboer voorgedragen als nieuwe Kinderombudsman

Kalverboer is bijzonder hoogleraar Kind, (Ortho)pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Foto ANP / Freek van Asperen

De aanbevolen kandidaat om Marc Dullaert op te volgen als Kinderombudsman is Margrite Kalverboer. Carla van Os is de tweede voorgedragen kandidaat. De benoemingscommissie heeft deze twee namen donderdag aan de voorzitter van de Tweede Kamer laten weten.

Margrite Kalverboer is bijzonder hoogleraar Kind, (Ortho)pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Carla van Os is vooral bekend van haar tijd bij kinderrechtenorganisatie Defence for Children en werkt nu ook bij de Rijksuniversiteit Groningen, als onderzoeker bij het Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht, een centrum van dat Kalverboer oprichtte.

Beide kandidaten hebben als expertise asiel en vreemdelingenrecht voor kinderen. Ze maakten zich in de publiciteit hard voor een ruimhartige toepassing van het kinderpardon, de vergunningsregeling uit het regeerakkoord voor in Nederland gewortelde kinderen en voor kinderen in (vreemdelingen)detentie. De senioriteit van Kalverboer is een van de redenen dat zij de voorkeur krijgt van de benoemingscommissie.

Vertrek Dullaert leidde tot veel gedoe

Huidig Kinderombudsman Marc Dullaert vertrekt per 1 april, dat is vrijdag. Nationale ombudsman Reinier van Zutphen verlengde zijn zittingstermijn niet. Van Zutphen besloot om „zijn eigen team samen te stellen”, een stap die tot veel gedoe leidde. Zo kwam er bijvoorbeeld een burgerpetitie die opriep om Dullaert toch te laten blijven.

In de wet is het zo geregeld dat de Tweede Kamer de Kinderombudsman benoemt, maar de Nationale Ombudsman gaat over de selectie en hij draagt ten minste drie kandidaten aan de Tweede Kamer voor. Die spreekt vervolgens met de kandidaten en doet een voordracht aan de rest van het parlement. De stemming in de Tweede Kamer vindt waarschijnlijk aanstaande dinsdag plaats.