Lieuwe Westra wint Driedaagse De Panne

Eerder werd de Fries al twee keer tweede in de etappekoers. Joost Posthuma won de Driedaagse in 2008 als laatste Nederlander.

Lieuwe Westra in Parijs-Nice eerder dit jaar. Foto Kenzo Tribouillard / AFP

Wielrenner Lieuwe Westra (32) heeft in Vlaanderen de Driedaagse De Panne winnend afgesloten. De Fries is de eerste Nederlander sinds Joost Posthuma in 2008 die de voorbereidende etappekoers op de Ronde van Vlaanderen op zijn naam schrijft.

Twitter avatar sporza_koers Sporza Wielrennen Westra wint de Driedaagse De Panne #3dpk https://t.co/Y6smw8o8hN https://t.co/lbhJBatJuJ

De voor de Kazachse Astana-ploeg koersende wielrenner had voor de afsluitende tijdrit al een goede uitgangspositie. Hij stond derde in het klassement op 13 seconden afstand van leider Alexander Kristoff uit Noorwegen. Dat is echter een wielrenner die het voornamelijk van massasprints moet hebben. Westra staat te boek als uitstekend tijdrijder.

Hij won de tijdrit echter niet - hij werd vierde na onder meer winnaar Maciej Bodnar uit Polen - maar het was voldoende om Alexander Kristoff voorbij te gaan. Na de tijdrit had hij in plaats van een achterstand van dertien seconden, een voorsprong van gelijke grootte.

In dienst

De Fries, bijgenaamd Het Beest, gedijt goed in deze rittenkoers over de Vlaamse asfaltwegen, betonplaten en kasseistroken. In 2011 en 2012 eindigde hij in het klassement al als tweede. In andere jaren werd hij tweemaal vijfde. Vorig jaar won Kristoff nog, waarna hij een paar dagen later ook de Ronde van Vlaanderen op zijn naam schreef.

Van Westra valt niet dezelfde dubbel te verwachten. Hij moet waarschijnlijk in dienst rijden van een andere Nederlander, Lars Boom. De laatste keer dat Westra tijdens Vlaanderens Mooiste over de kasseien op venijnige heuvels dokkerde was in 2012, toen hij de wedstrijd niet uitreed.

    • Joram Bolle