Jacques Monasch (PvdA) keert niet terug in de Kamer

De Fries zegt de laatste jaren op een steeds fundamenteler niveau van mening te verschillen met de fractie.

Monasch in december 2014. Foto Martijn Beekman / ANP

PvdA-Tweede Kamerlid Jacques Monasch is niet beschikbaar voor een nieuwe termijn. Hij zegt in een brief de laatste jaren steeds vaker met zijn fractiegenoten fundamenteel van mening te verschillen. Daaraan liggen volgens de Fries “dieperliggende oorzaken ten grondslag”. “Vooruitkijkend naar die volgende periode” zegt hij zich bij de volgende Kamerverkiezingen niet voor de PvdA verkiesbaar te stellen. In detail treedt hij niet.

Monasch zegt dat hem sinds 2012 in toenemende mate duidelijk wordt dat hij fundamenteel anders denkt over “de te volgen koers, bestuursstijl en organisatie van fractie en partij”. Voor die tijd waren er ook wel debatten, maar die gingen volgens Monasch over “een noodzakelijke zoektocht naar de beste besluiten”. Hij laat in het midden wat er in die jaren is veranderd.

Kritisch lid

Anderhalve maand geleden uitte Monasch nog felle kritiek op fractievoorzitter Samsom, partijvoorzitter Spekman en de ministers Asscher en Dijsselbloem. “Het land en de partij” zouden gebaat zijn bij iemand van buiten Den Haag, zoals de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en diens Amsterdamse collega Eberhard van der Laan.

Monasch vindt op sociaal-economisch gebied dat de PvdA linkser zou moeten zijn, denk aan termen als inkomenssolidariteit en sociale vangnetten. Op cultureel terrein zou de partij juist conservatiever moeten zijn. In 2007 was hij mede-oprichter van Rooie Veren, een groep kritische leden die toendertijd vond dat de PvdA weer écht sociaal-democratisch moest worden. Tijdens het fractievoorzitterschap van Job Cohen zat Monasch in het fractiebestuur, om Cohens optreden te versterken. Toen Samsom aantrad als fractievoorzitter moest Monasch weer plaats maken.

Jacques Monasch hield zich tijdens zijn zes jaar in de Kamer onder meer bezig met ontwikkelingssamenwerking, defensie, economische zaken en wonen.

    • Bastiaan Nagtegaal
    • Annemarie Kas