‘Ivo denk echt ‘out of the box’

De Ierse actrice vertelt over haar ervaringen met Ivo van Hove.

De jonge Ierse actrice Saoirse Ronan (Atonement, Brooklyn) werd tot twee keer toe genomineerd voor een Oscar, meest recentelijk voor haar hoofdrol in de film Brooklyn (2015). In de voorstelling The Crucible van regisseur Ivo van Hove staat ze voor het eerst op toneel. Ze speelt Abigail Williams, de manipulatieve jonge vrouw die het dorpje Salem op zijn kop zet door anderen te beschuldigen van hekserij.

Het mag haar debuut zijn in het theater, voor een interview draait de 21-jarige Ronan haar hand al lang niet meer om. Ze zit met haar benen comfortabel opgetrokken in een stoel in haar piepkleine Broadway-kleedkamer, lepelt de laatste happen van haar salade uit een tupperware-bakje naar binnen en begint direct geroutineerd honderduit te vertellen over haar ervaringen met regisseur Ivo van Hove. „Alles wat hij aanraakt verandert in goud.”

Hoe was het om voor het eerst op het toneel te staan?

„Ik realiseerde me niet hoe belangrijk het is dat je weet hoe je je stem en lichaam moet gebruiken om je emoties over te brengen op het toneel. In films ben ik gewend om introvert te acteren en dicht bij mezelf te blijven, nu moest ik gaan nadenken over wat ik eigenlijk aan het doen was.”

Heeft Ivo van Hove u daar tips voor moeten geven?

„Nee, zo is hij niet. Op de eerste repetitiedag moesten we het hele script uit ons hoofd kennen en gingen we meteen repeteren. Binnen vijftien minuten hadden we de hele eerste scène gespeeld. Ivo heeft wel een duidelijk idee van wat hij wil, maar hij is heel open in de manier waarop hij dat wil bereiken.”

Ze noemen Ivo van Hove in Amerika ook wel ‘the bad boy of European theater’, snapt u dat?

„Zeggen ze dat echt? Dat ga ik aan hem vertellen als ik hem zie! Maar ik snap het goed. Hij durft wegen in te slaan die niemand eerder bewandelde en kan seksueel geladen momenten regisseren tot iets waar we allemaal een beetje bang voor zijn, maar tegelijkertijd geïntrigeerd door raken. Dat geeft zijn werk elegantie en klasse.

„Iedere repetitiedag opende hij deuren naar mogelijkheden waar niemand eerder aan dacht. Hij denkt echt out of the box. Mensen vinden hem extra interessant omdat hij een outsider is, ze weten dat hij een frisse blik kan werpen op een klassieke voorstelling als The Crucible.”

Hoe was het werken met de bad boy?

„(Lacht). Ivo weet een stuk terug te brengen naar rauwe emotie, dat is geweldig. Als hij regisseert en mij aanwijzingen geeft dan wordt hij zelf ook emotioneel onderdeel van de scène. Als Ivo echt gelooft dat iets goed zou kunnen werken speelt hij het zelfs voor. Dat motiveert mij enorm.”