Israëlische soldaat geen moord maar doodslag ten laste gelegd

De soldaat schoot vorige week in Hebron een al uitgeschakelde Palestijnse aanvaller dood. Een video daarvan verscheen online.

Foto Reuters

Een soldaat van het Israëlische leger die in Hebron een al uitgeschakelde Palestijnse aanvaller doodschoot, wordt aangeklaagd voor doodslag, melden Israëlische media. Eerder werd ervan uitgegaan dat de soldaat moord ten laste gelegd zou worden.

Volgens de aanklager is duidelijk dat de soldaat niet uit zelfverdediging handelde toen hij zijn wapen dodelijk afvuurde:

“De verdachte stormt niet op de terrorist af, hij schreeuwt niet. Hij laadt zijn wapen staande door, op een ogenschijnlijk koelbloedige manier.”

De aanklager zei verder dat de soldaat na het voorval zei: “Hij [de Palestijnse aanvaller, red.] stak mijn vriend neer, hij verdiende het te sterven.” De aanklager noemt dat hard bewijs dat het doodschieten van de Palestijn onrechtmatig was.

‘Standrechtelijke executie’

De verdediging van de soldaat voert aan dat de Palestijn al gewond was en sowieso aan die verwondingen zou sterven. Volgens de advocaten is daarom geen sprake van moord of doodslag. Komende zondag volgt een autopsie die dat wellicht uit kan wijzen.

Het doodschieten van de Palestijn werd vastgelegd op video. Nadat die video op internet opdook, leidde die tot veel ophef en gepolariseerde reacties. Er zijn Israëliërs, waaronder de rechtse politici Avigdor Lieberman en Naftali Bennett, die de actie van de soldaat toejuichen. Zij vinden dat hij gewoon een vijand uitschakelde. Meerdere medestanders van de soldaat hebben voor hem gedemonstreerd.

Het leger veroordeelde de daad en noemde het een “ernstige schending van de waarden van het leger”. Ook een flink deel van de Israëliërs veroordeelde de “standrechtelijke executie” scherp en vroeg zich af of dit vaker gebeurt, sinds het geweld tussen Palestijnse aanvallers en het Israëlische leger oplaaide in september. Bij het stoppen van Palestijnse messentrekkers wordt volgens hen te vaak en te makkelijk overgegaan op het plegen van dodelijk geweld.

    • Joram Bolle