Hotelketen Starwood komt niet in Chinese handen

Verzekeringsconcern Anbang zou in de overnamepoging gedwarsboomd zijn door een Chinese toezichthouder.

Starwood, dat het middelpunt is van een biedingsstrijd, is ook eigenaar van Hotel Des Indes in Den Haag. Foto Bart Maat / ANP

Totaal onverwacht heeft het Chinese verzekeringsconcern Anbang, eigenaar van de Nederlandse verzekeraar Vivat, het laatste bod van 14 miljard dollar op de Amerikaanse hotelketen Starwood & Resorts waar Hotel des Indes toe behoort, ingetrokken.

Volgens het Chinese weekblad Caixin heeft de Chinese toezichthouder op de verzekeringsindustrie de overnamepoging gedwarsboomd omdat Anbang niet zou voldoen aan de vermogenseisen. Starwood, ook eigenaar van het Sheraton op Schiphol, wordt nu waarschijnlijk overgenomen door Marriott International dat 13,6 miljard dollar bood. Als deze deal doorgaat – en alles wijst daarop – ontstaat het grootste hotelbedrijf ter wereld met één miljoen kamers in 550 hotels.

In de overnamestrijd met rivaal Marriott Internationaal verhoogde Anbang vlak voor Pasen het bod van 78 dollar per aandeel naar 82 dollar. Maar vragen over hoe dit verhoogde bod om Marriott af te troeven gefinancierd zou worden, werden door Anbang-topman Wu Xiaohui afgewimpeld met het vage argument dat Anbang over 65 miljard dollar aan activa en vermogen beschikt.

Caixin, een Chinese variant van het Britse weekblad The Economist twijfelt aan het waarheidsgehalte van deze bewering en de toezichthouders waarschijnlijk ook. Chinese bedrijven mogen geen overnames meer doen die hoger zijn dan 15 procent van de waarde van hun activa. Anbangs bod zou niet voldoen aan dit criterium.

Geleend geld

De recente koopwoede van Anbang, tot voor een paar jaar geleden een kleine, provinciale autoverzekeraar, is grotendeels gefinancierd met geleend geld. Volgens het in Beijing gevestigde particuliere bedrijf met uitstekende politieke connecties, gaat het om kapitaal van in totaal dertig grote particuliere investeerders. Het bedrijf Anbang, dat vorig jaar Vivat kocht, dat op het ogenblik wordt gereorganiseerd doet echter geen mededelingen over hun identiteit. Oprichter en topman Wu is aangetrouwde familie van de Deng Xiaoping-clan, de nazaten van de voormalig “overkoepelend leider” van China na het verscheiden van Mao Zedong.

Het is voor het eerst in de recente golf van Chinese buitenlandse overnames dat een Chinese onderneming een blauwtje van dit formaat loopt. Volgens persbureau Reuters hebben Chinese bedrijven voor 101 miljard dollar aan buitenlandse bedrijven opgekocht, in heel 2015 was dat 109 miljard dollar. Die 101 miljard dollar is goed voor 15 procent van het mondiale totaal aan 682 miljard aan grensoverschrijdende overnames, zo blijkt uit cijfers van Reuters.

Buitenlandse bestemmingen

Na de reeks beurscrises in 2015, en begin 2016, zoeken Chinese investeerders vooral buitenlandse bestemmingen op voor hun kapitaal. De hausse aan overnames wordt ook gevoed door de onrust over de stabiliteit van de Chinese munt, de renminbi. Tegen deze achtergrond lijken de buitenlandse investeringen sterk op een vorm van verkapte kapitaalvlucht, zij het dat voor iedere buitenlandse investering apart toestemming nodig is van de Chinese toezichthouders.

Particuliere en kleine Chinese investeerders hebben vaak grote moeite om deze toestemming te verkrijgen, maar voor grote bedrijven en consortia met politieke connecties is dat makkelijker. Het veto op de overname van de Starwood-keten door Anbang komt dan ook als een grote verrassing voor de Chinese financiële commentatoren.

Een mogelijke reden kan zijn dat de Chinese autoriteiten een rem willen zetten op overnames die gefinancierd worden met schulden bij de staatsbanken. Tijdens het laatste Nationale Volkscongres kondigde premier Li Keqiang maatregelen aan tegen de groei van de Chinese schuldenberg, die de 270 procent van het Chinese binnenlandse product nadert.

    • Oscar Garschagen