Hollande blundert met gesneefd wetsvoorstel

Na de aanslagen in Parijs stelde president François Hollande zich ferm op: terroristen verliezen hun Franse paspoort. Maar woensdag trok hij de benodigde grondwetswijziging in: te weinig politieke steun.

De Assemblée Nationale en de Senaat botsten over de wet. Terwijl Hollande eerst voorstelde alleen terroristen met dubbele nationaliteit het staatsburgerschap te ontnemen, paste hij de tekst aan na gemor van de socialisten in de Assemblée. Die vreesden „twee categorieën” burgers.

Premier Manuel Valls verbreedde daarop de maatregel tot alle Franse terroristen. Hij beloofde tegelijk verdragen te ratificeren om te voorkomen dat mensen stateloos worden. De tekst kreeg, deels met steun van de rechtse oppositie, een meerderheid.

Maar in de Senaat, waar de Republikeinen domineren, werd de tekst herschreven tot de oorspronkelijke versie, óók met het argument om stateloosheid te voorkomen.

„Ik vraag me af of de Fransen dit nog begrijpen”, zei Valls woensdag over het politieke steekspel. Hij gaf, net als Hollande, de schuld voor het mislukken van het plan aan de rechtse oppositie.

Dat Hollande zijn meerderheid niet zou halen, was al even duidelijk. Maar dat hij het héle grondwetsplan introk kwam als een verrassing. Er leek wel genoeg steun voor het inschrijven in de grondwet van de noodtoestand (met ruimere politiebevoegdheden).

Dat hij daar nu toch van afziet is een knauw voor zijn leiderschap, maar geeft hem de kans de banden aan te halen met zijn morrende linkerpartijvleugel. Een links kopstuk zei „zeer gelukkig” te zijn met het besluit.

Ruim een jaar voor de presidentsverkiezingen staat Hollande op een dieptepunt in de peilingen: volgens Le Monde zou hij het in de eerste ronde afleggen tegen de nationaal-populistische Marine Le Pen. (NRC)