Hier leefde de Floresmens

Foto Liang Bua Team

Dit is Liang Bua, de kalksteengrot op het Indonesische eiland Flores waar in 2004 het skelet van een minimensje werd ontdekt. Uit nieuwe opgravingen blijkt dat er tot 50.000 jaar geleden dwergmensen op Flores leefden, en niet tot 11.000 jaar geleden, zoals eerder gedacht. De nieuwe dateringen staan deze donderdag in Nature.

Inmiddels zijn de meeste paleontologen ervan overtuigd dat de ‘hobbit van Flores’ een aparte menssoort is: Homo floresiensis. Maar wanneer leefde de floresmens?

De eerste datering, gebaseerd op houtskooltjes uit de grot, kwam uit op 11.000 jaar. Dat is extreem laat: moderne mensen hadden zich toen al bijna over de hele wereld verspreid.

Onderzoekers hebben nu het skelet en de grotlaag gedateerd. Het skelet blijkt tussen de 100.000 en 60.000 jaar oud, de stenen werktuigen die zijn soortgenoten achterlieten tussen de 190.000 en 50.000 jaar oud. Floresmensen gebruikten Liang Bua waarschijnlijk als jachtkamp. In dezelfde grot hebben onderzoekers botten van dwergolifanten gevonden met snijsporen erop. (NRC)