Groter begrotingstekort Spanje dan met EU afgesproken

Het tekort is met 5,2 procent één procentpunt te hoog. Nieuwe door Brussel opgelegde bezuinigingen dreigen.

De Spaanse minister van Financiën bij het bekendmaken van de cijfers.
De Spaanse minister van Financiën bij het bekendmaken van de cijfers. Foto Andrea Comas / Reuters

Het Spaanse begrotingstekort is in 2015 weliswaar afgenomen van 5,8 naar 5,2 procent, maar dat is niet genoeg om Brussel tevreden te stellen. De Europese Unie en de Iberische staat hadden afgesproken dat het tekort 4,2 procent zou bedragen. De Spaanse minister van Financiën Cristobal Montoro maakte donderdag de cijfers bekend, meldt persbureau AFP.

In totaal heeft Spanje 56 miljard euro meer uitgegeven dan er in de schatkist binnenkwam. De Europese Commissie vermoedde al maanden dat het land waarschijnlijk de afspraak niet zou nakomen. Minister Montoro verwijt vooral de afzonderlijke Spaanse regio’s zich niet aan de begroting te hebben gehouden. Slechts drie regio’s wisten zich te bedruipen met de vooraf vastgestelde hoeveelheid geld.

Voor 2016 heeft Spanje met de EU afgesproken dat het tekort terug moet naar 3 procent, een percentage waar alle EU-landen officieel aan moeten voldoen. Dat lijkt met deze cijfers in het achterhoofd een utopische doelstelling, helemaal omdat Spanje na de verkiezingen in december praktisch in een machtsvacuüm verkeert; er is nog altijd geen nieuwe regering en als die er binnen een maand niet is, volgen nieuwe verkiezingen.

Nieuwe bezuinigingen mogelijk

Het gaat de laatste jaren weliswaar beter met de Spaanse economie, - in 2014 groeide de economie 1,4 procent, voor 2015 werd bijna 3 procent verwacht - toch gaat het nog altijd niet goed. 21 procent van de beroepsbevolking zit zonder baan, de staatsschuld bedraagt 99 procent van het bbp. Ter vergelijking: in Nederland is dat 68 procent.

Het is mogelijk dat de EU Spanje nu nieuwe bezuinigingen oplegt. Een vorige bezuinigingsronde van zittend premier Rajoy, voornamelijk op de gezondheidszorg en het onderwijs, zorgde voor onrust in Spanje. Voor de verkiezingen werd een deel van die bezuinigingen teruggedraaid, maar het baatte Rajoy niet genoeg en hij behaalde met zijn Partido Popular geen absolute meerderheid.

    • Joram Bolle