Politie onderzoekt mogelijke fraude met donaties bij natuur- en milieustichtingen

De politie doet onderzoek naar mogelijke fraude bij vier natuur- en milieustichtingen en vier daaraan gelieerde bedrijven. De politie deed in verschillende plaatsen in Nederland en Duitsland huiszoekingen, waarbij onder meer auto’s, contant geld en administratie zijn meegenomen. De vier stichtingen (Stichting Help, Nederlandse Stichting voor Hulp aan Dieren, Stichting Werelddier en Stichting Menodi) zijn volgens de politie allemaal op een of andere manier met elkaar verbonden, bijvoorbeeld door gedeelde bestuurders of bedrijven die er aan gelieerd zijn. Alle genoemde stichtingen hebben een status als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Dat betekent dat een organisatie zich voor minstens 90 procent in moet zetten voor het algemeen nut. Aan de status zijn verschillende belastingvoordelen verbonden, zoals de aftrekbaarheid van een gift.

Bij elkaar zou het gaan om het mogelijk verduisteren van honderdduizenden tot miljoenen euro’s. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, maar de politie zegt twee verdachten op het oog te hebben. (NRC)