Gezant op matje na Duits liedje

De Turkse president Erdogan heeft zich in Duitsland niet alleen minder populair gemaakt, hij heeft zich ook belachelijk gemaakt in de ogen van velen. En juist voor dat laatste is hij nogal gevoelig.

Vorige week riep het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara de Duitse ambassadeur op het matje om te protesteren tegen een satirisch liedje over ‘der Boss vom Bosporus’, geproduceerd en uitgezonden door de publieke zender NDR. In Duitsland was het lied – ondersteund met beelden van hard optreden van Turkse politie tegen demonstranten – amper opgevallen. Maar nu bekend is geworden dat Ankara het een diplomatiek protest waard vond, is het op internet een bron van vermaak en een hit. Met z’n refrein ‘Erdowie Erdowo Erdogan’ haakt het aan bij de grote hit van Nena uit 1984 ‘Irgendwie, irgendwo, irgendwann’.

Maar het liefdeslied van toen is nu een aanklacht geworden. Naar Europese maatstaven niet eens een heel scherpe aanklacht.

Voor Erdogan is het blijkbaar onverteerbaar dat dit in Duitsland (waar zo’n drie miljoen Turken wonen) wordt uitgezonden door een publieke omroep. De strofe waarin een journalist iets schrijft wat de president niet bevalt en de volgende dag in de bak zit, sluit goed aan bij de actualiteit. Vrijdag was de eerste zitting van het proces tegen de hoofdredacteur en de redactiechef van de krant Cumhuriyet, die terechtstaan voor spionage en bedreiging van de staatsveiligheid.