Geen hogere vergoeding advocaten bij politieverhoor

Verdachten hebben sinds 1 maart recht op een advocaat tijdens het politieverhoor, advocaten vinden de vergoeding te laag.

Sinds 1 maart hebben verdachten recht op een advocaat. De vergoeding die de strafpleiters hiervoor krijgen is volgens hen te laag. Foto Lex van Lieshout/ ANP

Strafrechtadvocaten krijgen geen hogere vergoeding wanneer ze verdachten tijdens een politieverhoor bijstaan. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Twee verenigingen van strafrechtadvocaten hadden een kort geding aangespannen tegen de Staat over de vergoeding over hun rol tijdens de verhoren.

De kortegedingrechter besliste dat de betwiste regeling rond de vergoeding in stand wordt gehouden. Verdachten hebben sinds begin deze maand recht op een advocaat tijdens het politieverhoor, maar volgens de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) en de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA) zijn de rechtsbijstandstarieven veel te laag.

‘Bijstand bij politieverhoor is verliesgevend’

De strafpleiters zijn teleurgesteld. Volgens Thomas Felix, advocaat en voorzitter van de NVJSA is de bijstand verliesgevend. Dat laat hij weten aan persbureau ANP.

“We verdienen voor deze vorm van rechtsbijstand tussen de 15 en de 30 euro per uur, maar een werkuur kost ons ongeveer 100 euro”.

Advocaat Sébas Diekstra van het Leidse kantoor Diekstra Van der Laan stopt met het strafpiket, zo kondigde hij aan. “Met hoe het nu gaat, is dat onvermijdelijk. De tegemoetkoming is op dit moment niet eens kostendekkend”. De advocaten overwegen om in hoger beroep te gaan.

Bij de aankondiging van het korte geding lieten de verenigingen van strafrechtadvocaten al weten dat raadslieden maar 150 per cliënt ontvangen, terwijl er meerdere politieverhoren plaatsvinden. Bij verdenkingen van zware criminaliteit, waar minimaal twaalf jaar aan gevangenisstraf voor staat, is de vergoeding 300 euro per cliënt.

Hoge Raad buigt zich over rol advocaat in verhoorkamer

Een groot aantal strafpleiters in Noord-Nederland besloot begin deze maand om de politieverhoren te boycotten. Deels vanwege de te lage tarieven, maar ook omdat ze alleen voor en na het verhoor met hun cliënt mogen spreken.

Advocaten zijn het hier niet mee eens, het Europese recht zou hen toestaan om ook tijdens het verhoor vragen te stellen en opmerkingen te maken. Op verzoek van de kortgedingrechter buigt de Hoge Raad zich over dit punt.

    • Huib de Zeeuw