Forum voor Democratie verliest kort geding associatieverdrag

Volgens de stichting moet het associatieverdrag worden stopgezet, omdat eerst het referendum moet worden afgewacht.

Thierry Baudet (L), de voorzitter van Forum voor Democratie, eerder deze maand tijdens een kort geding.
Thierry Baudet (L), de voorzitter van Forum voor Democratie, eerder deze maand tijdens een kort geding. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De Nederlandse overheid hoeft niet te stoppen met de uitvoering van het associatieverdrag in aanloop naar het referendum daarover op 6 april. Dat heeft de rechter in Den Haag bepaald na een kort geding dat werd aangespannen door de stichting Forum voor Democratie.

Volgens de stichting moet het associatieverdrag met Oekraïne voorlopig worden stopgezet, omdat eerst het referendum van komende week moet worden afgewacht. De Europese Commissie heeft in januari bepaald dat het verdrag voorlopig ingaat voor alle lidstaten. De stichting Forum voor Democratie wilde dat het Nederlandse deel in afwachting daarvan onmiddellijk buiten werking zou worden gesteld, maar de rechtbank heeft anders geoordeeld.

Forum voor Democratie had eerder een kort geding aangespannen over het aantal stembureaus bij het referendum in de gemeente Son en Breugel. De stichting kreeg gelijk en de gemeente moet op vier extra locaties stembureaus openen op 6 april.

Associatieverdrag

Het referendum gaat over het associatieverdrag dat de EU met Oekraïne heeft gesloten. Tegenstanders van dat verdrag zien daarin een eerste stap naar volwaardig lidmaatschap van de Europese Unie voor Oekraïne. Voorstanders stellen dat het hier enkel gaat om economische samenwerking tussen de EU en het land. Het referendum kwam nadat 443.000 handtekeningen waren binnengehaald door GeenPeil, een samenwerking tussen GeenStijl, het Burgercomité EU en het Forum voor Democratie.