Schaatser Thom van Beek test positief op epo

Schaatser Thom van Beek (24) heeft een positieve dopingtest afgeleverd. Er werden sporen van epo aangetroffen, zo maakte schaatsbond KNSB woensdagavond bekend. Zowel zijn A-staal als B-staal is positief bevonden. Daarom dreigt voor Van Beek nu een schorsing. De KNSB zegt Van Beek „een ordemaatregel” te hebben opgelegd in afwachting van een besluit van de tuchtcommissie. Het is het eerste Nederlandse dopinggeval in het seniorenschaatsen. Van Beek zegt in een verklaring geen idee te hebben waarom de test positief is uitgevallen: „Ik ben oprecht verbijsterd en heb geen epo gebruikt, nu niet en ook in het verleden niet. Ik ben mij er overigens van bewust dat ik met deze uitspraak de schijn tegen mij heb. In het verleden zijn er sporters geweest die eerst hebben ontkend en waarbij later toch dopinggebruik is vastgesteld.” Recent tekende Van Beek nog een contract bij LottoNL-Jumbo. Op 27 maart kwam het nieuws dat de transfer was afgeketst. Van Beek maakte volgens de ploeg melding van een medisch probleem. (ANP)