Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Gentse waterzooi met tarbot

illustratie jet peters

Waterzooi, een mix van soep en stoofpot, wordt altijd omschreven als een typisch Vlaams gerecht, maar het is nog typischer Gents. De Gentenaren begonnen ergens in de Middeleeuwen een mengsel van groente, room en aardappelen aan te vullen met zoetwatervis die in de samenkomende Schelde en Leie werd gevangen. Tegenwoordig wordt in Gent weinig vis meer gevangen, vandaar dat dit recept met tarbot wordt bereid. Smelt de boter op matig vuur in een grote braadpan. Voeg prei, sjalotten, wortels en knolselderij toe. Bak de groente 5 minuten tot hij wat zachter is, maar niet bruin. Roer regelmatig. Voeg de visbouillon en wijn toe. Voeg de tijm, het blaadje laurier en de saffraan toe. Leg het deksel op de pan en laat het mengsel 10 minuten zachtjes koken op matig vuur. Voeg zout en peper toe. Breng vlak voor het serveren de bouillon en groente op matig vuur tot het sudderpunt. Voeg de vis toe en pocheer die, zonder deksel, 10 minuten in de zachtjes borrelende bouillon tot hij net gaar is. Schep de vis met een schuimspaan uit de pan en houd warm. Klop de slagroom en eidooiers door elkaar. Schep een schep warme bouillon door dit mengsel en gooi het eimengsel terug door de hete bouillon. Doe de vis erbij en warm op zeer laag vuur op. Schep de groente op warme soepborden. Schep de vis erop en doe flink wat bouillon over de groente. Bestrooi het geheel met peterselie en serveer.

Sam de Voogt

    • Sam de Voogt