De man die Ard nu nog kan verkopen

Toeval kan wreed zijn. In kleine kring is bekend dat Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) komende maandag de laatste overgebleven sollicitanten ontvangt voor directeur communicatie van zijn departement. Communicatie is daar nogal een puntje – met de Kamer, de media, op het ministerie zelf –, dus je kunt zeggen dat hij dit voortreffelijk gepland heeft.

Helaas. De sollicitatietermijn sloot half december al, en op zijn ministerie wijten ze de late keuze aan Van der Steurs overbelasting en moeizame functioneren.

Van der Steur erfde een door affaires geteisterd ministerie, en vergrootte daarna de feestvreugde met eigen misstappen. Zijn partijpolitieke positie was al niet sterk: premier Rutte, weten VVD-prominenten, dacht niet meteen aan hem toen Ivo Opstelten voorjaar 2015 sneuvelde over de Teevendeal. Pas nadat oud-minister en -partijvoorzitter Benk Korthals afviel (hij had de Kamer al in 2002 onjuist ingelicht over de Teevendeal), polste Rutte Van der Steur.

Inmiddels zijn er in de VVD genoeg politici die geen wedje meer durven leggen op zijn aanblijven. Van der Steurs laatste optreden in de Kamer, dinsdag, over de omgang met een van de Brusselse aanslagplegers, bevestigde dat hij en zijn ministerie elkaar in gijzeling houden.

Op het departement weten ze dat de minister zich geen misstappen meer kan veroorloven: dan is de daar de deur. Gevolg is dat ambtenaren zich in gevoelige dossiers drukken of risicoloze teksten produceren. Het creëert dat informatie aan de Kamer zo steriel wordt dat de minister telkens kanonnenvlees voor de oppositie is. Dinsdag gaven ze hem een week om zijn huiswerk over te doen. Woensdag moest hij een nieuw foutje over het terreurdossier aan de Kamer melden. Aandoenlijk bijna.

Intussen gonst het op het departement van de speculaties dat de commissie-Oosting, in vervolgonderzoek naar de Teevendeal, nieuwe feiten zou hebben gevonden die erg ongemakkelijk voor Van der Steur uitpakken.

Nog zoiets: na Opsteltens vertrek drongen Kamerfracties aan op minder politiek gestuurde voorlichting. Maar de namen van de twee kandidaten voor communicatiedirecteur die over zijn, illustreren dat Van der Steur een jaar na dato zelfs die keuze nog moet maken.

De één, kandidaat van de hoogste ambtenaar en de sollicitatiecommissie, heeft de naam van een klassieke, neutrale voorlichter. De ander, gesuggereerd door politieke adviseurs, is eerder een fikser.

Maar wie het ook wordt: de vraag is of hij op tijd komt om de minister te redden.

    • Tom-Jan Meeus