De man achter New Yorks beroemdste metrostem

Zijn stem is in New York wereldberoemd: ‘Stand clear of the closing doors please’. Een videoportret van Charlie Pellett.

Screenshot Vimeo / The New Yorker

“De meest herkenbare stem van New York”. Zo omschrijft The New Yorker het geluid van Charlie Pellett. Hij is de man achter de woorden “Stand clear of the closing doors please”, wereldberoemd in de stad bij iedere metroreiziger. Het blad heeft hem geportretteerd in een korte documentaire.

Het geluid van Pellett is, als je al iets negatiefs wilt zeggen, misschien wat ouderwets. Zijn dictie is keurig, een New Yorks accent afwezig. Verrassend genoeg blijkt Pellett echter geboren te zijn in Londen. Pas als kind verhuisde hij naar Amerika:

“Toen ik voor het eerst in de VS kwam, werd ik gepest met mijn tongval. Ik deed dus wat ik kon om van mijn Engelse accent af te komen. Hoe ik dat deed? Door naar de mensen op de radio te luisteren. In de loop van een paar jaar leken alle sporen van mijn accent verdwenen.”

De liefde voor de radio bleef, en Pellett werd uiteindelijk presentator en verslaggever bij Bloomberg Radio. Toen het vervoersbedrijf, geïnspireerd door de heldere gesproken teksten uit de Londense tube, voor de nieuwe metrostellen een stem zocht, leverde Pellett een demo in. En hij werd het.

Bekijk het verhaal van Charlie Pellett hier:

Lees ook het verhaal van de stem van de NS: Laat Tuffie ons land healen
    • Bastiaan Nagtegaal