Zuid-Afrikaanse president Zuma moet geld villa terugbetalen

Het Constitutioneel Hof oordeelde dat Zuma de grondwet niet heeft “gerespecteerd” door overheidsgeld uit te geven voor zijn villa.

De Zuid-Afrikaanse predient Jacob Zuma tijdens een bijeenkomst over gezondheidszorg in Lyon, Frankrijk. Foto Olivier Anrigo/ AP

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft een flinke nederlaag geleden. Het Constitutioneel Hof oordeelde op donderdag dat de president de grondwet niet heeft “gerespecteerd” bij de verbouwing van zijn villa, waar hij ongeveer dertien miljoen euro uit gemeenschapsgeld voor gebruikte. Dat melden internationale persbureau’s.

Het ministerie van Financiën moet in de komende zestig dagen bepalen wat “redelijk gezien de kosten zijn” van deze verbouwing, de president resteert dan nog vijfenveertig dagen om dit bedrag terug te betalen.

Hof heeft ook kritiek op parlement

Het Hof volgt hiermee de eis van de openbaar aanklager. Het proces was aangespannen door twee oppositiepartijen nadat uit een onafhankelijk onderzoek bleek dat Zuma ongeveer dertien miljoen euro van staatsfondsen had gebruikt voor de verbouwing van de villa (die in totaal twintig miljoen euro kostte) in zijn geboortedorp Nkandla.

Opperrechter Mogoeng Mogoeng had ook kritiek op het Zuid-Afrikaanse parlement. Dat wordt gedomineerd door het ANC, de partij van Zuma. Zij hebben gefaald om de president verantwoordelijk te stellen voor dit schandaal, aldus het Hof.

Zuma ligt steeds meer onder vuur

De 74-jarige president, die vorig jaar mei werd gekozen voor zijn tweede termijn, ligt steeds meer onder vuur. Via #PayBackTheMoney eist de oppositie in Zuid-Afrika al twee jaar dat de president de verbouwing uit zijn eigen zak betaalt. Begin februari boog de opportunitische president voor de aanzwellende kritiek, zo schreef NRC-correspondent Bram Vermeulen.

“#PayBackTheMoney werd niet alleen trending op sociale media. Vrijwel iedere toespraak van de president werd onderbroken door leden van de oppositie, die het belastinggeld van Zuid-Afrikanen verkwanseld zagen.”

Het bleef wel onduidelijk hoeveel hij zou terugbetalen. De oppositie in Zuid-Afrika ruikt nu zijn bloed. Volgens de fractieleider van de Democratische Alliantie, Mmusie Mainame, moet Zuma zo snel mogelijk aftreden. Regeringspartij ANC laat in een reactie weten dat ze het oordeel van het Hof respecteren en zich nog verder verdiepen in de uitspraak.

    • Huib de Zeeuw