Franse minister blundert in protest tegen bedekkende mode

Ze is pas een maand de Franse minister voor Vrouwenrechten, maar woensdag zette de socialistische Laurence Rossignol haar stempel op de portefeuille. Op radiozender RMC keerde ze zich tegen modemerken die zich met hippe hoofddoeken, ‘burkini’s’ en andere bedekkende kleding richten op moslima’s. Dat is „onverantwoordelijk”, vindt ze, en bevordert „opsluiting van het vrouwenlichaam”.

In januari presenteerde Dolce&Gabbana traditionele overjurken die in de eerste plaats bedoeld zijn voor het Midden-Oosten maar ook in Europese steden op de markt komen. Ook H&M en Marks & Spencer verkopen modieuze bedekkende kleding. Die merken „onttrekken zich aan hun sociale verantwoordelijkheid”, vindt de minister. Ze kreeg bijval van medeoprichter Pierre Bergé van Yves Saint Laurent: „Vergeet de poen, heb overtuigingen! U bent er om vrouwen mooier te maken.”

Rossignols boodschap werd overschaduwd door haar woordkeus. Toen de interviewer tegenwierp dat sommige vrouwen de kleding vrijwillig en niet uit onderdrukking dragen, reageerde de minister met: „Natuurlijk. Er waren ook Amerikaanse negers die voor de slavernij waren.” Voor het woord ‘neger’ heeft ze zich verontschuldigd. Maar moslimgroepen vinden dat niet genoeg. „Heeft een minister het recht zich te mengen in de wijze waarop een vrouw zich kleedt als ze de wet respecteert en haar gezicht niet bedekt?” zei Abdallah Zekri, voorzitter van een organisatie tegen islamofobie. Gezichtsbedekking is in Frankrijk verboden, op scholen zijn hoofddoeken niet toegestaan.

    • Peter Vermaas