Brits-Iraakse architect Zaha Hadid (65) is overleden

Een van de bekendste ontwerpen van haar hand is het zwemstadion voor de Olympische Spelen in Londen.

Zaha Hadid in 2004. Foto Kevork Djansezian / AFP

De Brits-Iraakse architect Zaha Hadid is donderdag op 65-jarige leeftijd overleden, zo schrijft persbureau AP. Een van de bekendste ontwerpen van haar hand is het London Aquatics Centre, het zwemstadion voor de Olympische Spelen in 2012.

Hadid studeerde wiskunde in Beiroet en architectuur in Londen. Na haar afstuderen werkte ze bij het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas. In 1980 begon ze haar eigen bureau.

Lees ook ons profiel van Hadid: Prima donna van de architectuur

De ontwerpen van Hadid zijn in de deconstructieve stijl, een stijl die ervan uitgaat dat de maatschappij verwarrend en onzeker is. In 2004 won ze de Pritzker Architecture Prize, die sinds 1979 jaarlijks wordt toegekend en wel als de Nobelprijs voor de architectuur wordt beschouwd. Ze was de eerste vrouw die de prijs kreeg.

Hadid overleed in een ziekenhuis in Miami na een hartaanval.

    • Maarten Back