Bedenkers referendum willen Nederland uit EU

Initiatiefnemers zeggen vertrouwen in Nederlandse parlement op.

Het werkelijke doel van de initiatiefnemers van het referendum volgende week over het associatieverdrag met Oekraïne is de relatie tussen Nederland en de Europese Unie onder spanning zetten. Zo hopen ze uiteindelijk een Nederlandse uittreding uit de EU te forceren. „Oekraïne kan ons natuurlijk niets schelen, dat moet u begrijpen”, zegt historicus Arjan van Dixhoorn, voorzitter van het Burgercomité EU in een gesprek met NRC.

Zijn organisatie stapte afgelopen zomer naar ‘shockblog’ GeenStijl met het plan om handtekeningen te verzamelen voor een referendum over het associatieverdrag. Dat lukte. Volgende week woensdag, 6 april, gaat Nederland naar de stembus om zich per raadgevend referendum voor of tegen het verdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie uit te spreken.

Het is de eerste keer dat de initiatiefnemers openlijk verklaren dat het ze bij de stembusgang niet om Oekraïne is te doen. Eigenlijk wil het comité dat Nederlanders zich, zoals de Britten met hun Brexit, mogen uitspreken over beëindiging van het Nederlandse lidmaatschap van de EU, een zogeheten Nexit. „Een Nexit-referendum is tot nu toe niet mogelijk. Daarom grijpen wij alle mogelijkheden aan om de relatie tussen Nederland en de EU onder spanning te zetten”, legt Van Dixhoorn uit.

Voor het eerst geven de mediaschuwe leden van het Burgercomité EU gezamenlijk een interview over het aanstaande referendum. Ze zijn zich er goed van bewust dat het associatieverdrag met Oekraïne ondanks een eventueel Nederlands ‘nee’ grotendeels intact zal blijven. Belangrijke handelsdelen vallen onder competentie van de EU zelf en zijn per 1 januari al voorlopig in werking getreden. Alleen bij unanimiteit in de Europese Raad van lidstaten kan dit ongedaan worden gemaakt. Van Dixhoorn: „Voor ons is het niet erg dat de EU straks toch wint. Zo bouwen we een zaak op tegen onze eigen regering. Het gaat ons erom te bewijzen dat het Nederlandse volk over Europese besluiten niets te zeggen heeft.”

Volgens Van Dixhoorn leidt de Nederlandse ‘elite’ aan „Nederlanderhaat”. Het Burgercomité EU stelt dat de gevestigde politieke partijen niet handelen in het Nederlandse belang, maar in het Europese belang. „Dit gaat over de vraag of je bereid bent je politieke systeem volledig in handen te geven van je eigen bevolking”, zegt Van Dixhoorn. Hij stelt „tegen het Nederlandse parlement” te zijn. „Wij vertrouwen de Nederlandse parlementariërs niet meer”, zegt Van Dixhoorn. „Dat is de kern van de zaak”, valt Pepijn van Houwelingen hem bij, die in overheidsdienst werkt en ook lid is van het comité.

Het comité stelt dat de EU zich in Oekraïne gedraagt als een „koloniseringsmacht” die het land koste wat kost in de Europese invloedssfeer wil trekken. Dat bij de verkiezingen in Oekraïne partijen aan de macht zijn gekomen die een Europese koers willen varen doet daar volgens de leden van het comité niets aan af.

    • Wilmer Heck