Argentijnse senaat stemt in met schuldendeal

Eerder ging het parlement al akkoord. Argentinië kan nu beginnen met het aflossen van de veertien jaar oude miljardenschuld.

Foto Natasja Pisarenko / AP

Na een debat van meer dan dertien uur heeft de Argentijnse senaat woensdagnacht ingestemd met de vorige maand gesloten schuldendeal. Doordat eerder al het parlement goedkeuring gaf, kan het land nu beginnen met het aflossen van de veertien jaar oude miljardenschuld. Van de zeventig senatoren stemden er 54 voor, meldt Reuters.

Argentinië wist eind februari een akkoord te bereiken met de groep hegdefondsen onder leiding van Paul Singer van NML Capital. Het Zuid-Amerikaanse land sprak af 4,65 miljard dollar (4,3 miljard euro) te betalen. Dat bedrag is volgens The New York Times ongeveer 75 procent van de schuld die Argentinië bij de fondsen had.

Dat de deal met de schuldeisers door het Congres zou komen was allerminst vanzelfsprekend, schreef onze buitenlandredacteur Floor Boon vorige maand. De regering van president Mauricio Macri heeft namelijk een minderheid in zowel het parlement als de senaat. Omdat voor de afspraken wetten gewijzigd moeten worden, moesten de plannen voorgelegd worden aan het Congres.

Argentinië kan nu weer geld lenen

Met het goedkeuren van het akkoord komt er een eind aan een juridisch gevecht van meer dan vijftien jaar. Argentinië kan daardoor weer geld ophalen op de internationale kapitaalmarkten, iets wat door de schulden heel moeilijk ging. Dat is hard nodig, aangezien de Argentijnse economie de laatste jaren is gestagneerd.

De schulden bij de ‘aasgierfondsen’ – zoals voormalig president Cristina Kirchner ze noemde – komen voort uit het gedwongen bankroet in 2001. Met 93 procent van de schuldeisers sprak Argentinië af dat het slechts 30 procent van de schulden hoefde af te betalen. Twee Amerikaanse hedgefondsen gingen niet akkoord, stapten naar de rechter en wonnen.

De Amerikaanse rechter besliste dat Argentinië de fondsen volledig moest terugbetalen en dat deze hedgefondsen voorrang hadden op de terugbetaling van de andere schuldeisers. Het leidde in de zomer van 2014 tot een technisch faillissement, omdat Argentinië weigerde te betalen.