Opgepakte Franse journaliste: Nederlandse politie hielp mee met illegale arrestatie

De vorige week in Den Haag opgepakte Franse journaliste Florence Hartmann wil de Nederlandse staat aanklagen. Volgens haar is de arrestatie door bewakers van het Joegoslavië-tribunaal in strijd met de regels. Op videobeelden is te zien dat ze buiten het hof op Nederlands grondgebied door VN-bewakers is opgepakt, terwijl Nederlandse agenten toekeken en meehielpen. „Waarom heeft Nederland me niet beschermd?” Hartmann werkte in de jaren negentig voor Le Monde in ex-Joegoslavië en was van 2000 tot 2006 woordvoerder van aanklager Carla del Ponte van het tribunaal. Ze werd in 2008 veroordeeld tot 7.000 euro boete omdat ze vertrouwelijke informatie over een deal van de rechters met Servië naar buiten zou hebben gebracht. Omdat ze niet betaalde, zette het hof de boete in 2011 om in een celstraf van zeven dagen. Frankrijk weigerde haar uit te leveren en ook Nederland liet haar steeds lopen, zegt ze. Na een paasweekeinde in de Scheveningse gevangenis werd ze dinsdag vervroegd vrijgelaten. Behalve aan een klacht tegen Nederland, werkt ze aan procedures bij de VN-rapporteur voor de onafhankelijkheid van rechters en bij die voor de vrijheid van meningsuiting, zegt ze. De politie Haaglanden wilde woensdagavond niet reageren.