brieven

Denk vooruit, stem ja

Meer dan 25 jaar geleden, op 23 augustus 1989, vormden de bewoners van de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen een menselijk lint, dwars door hun staten, om hun wens tot verbondenheid met Europa duidelijk te maken. Sindsdien is het ze goed gegaan – het is de moeite waard om dat zelf te gaan bekijken zoals steeds meer toeristen doen. Nu het om alleen maar een associatieverdrag van de EU met het aangrenzende Oekraïne gaat, lijkt het westen ineens benauwd voor deze eerste vorm van contact. Er is al veel geschreven over hoe corrupt, achterlijk en zelfs nazistisch dit land zou zijn en daar zal vast wel iets van waarheid in zitten, net als in andere Oost-Europese landen. Oekraïne (dat in vertaling ‘Grensland’ heet) voelt echter de hete adem van Poetin in de nek die de ‘afvalligheid’ van een nuttige bumperstaat probeert te dwarsbomen; dat moet ook de ooit lintvormende bevlogen mensen uit de Baltische landen ongerust maken. Ze zijn het levende voorbeeld hoe Oekraïne er over 25 jaar uit zou kunnen zien. Waarom zouden we daar niet aan meewerken? Voor de goede orde: ik stem uit het buitenland en heb al ‘ja’ gestemd, vanuit de herinnering aan dit lange, breed gedragen menselijk lint.

Normen en Waarden

Dan maar vertrutting

„Als een ander gekwetst is door mijn knielaarzen of een halfnaakte poster, is dat niet mijn probleem. Want ik wil geen vertrutte samenleving waarin niemand meer anders durft te zijn”, aldus Anouk van Eekelen, eigenaar van een bedrijf voor zakelijke etiquette en VVD-raadslid (26/3). Welnu, dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Toon wat je wil, laat horen wat je denkt, de pijnlijke reactie die dit kan oproepen is mijn pakkie-an niet, aldus Anouk, die komt voor rekening van de ander. Ik heb daar vragen bij. Verwacht ze dat degene die zij kwetst zal doen alsof er niets aan de hand is? Even zal slikken en goedgemutst verder gaan? Zo’n niet „vertrutte” samenleving lijkt mij een weinig benijdenswaardige woonplek. Misschien dat Anouks oproep een functionele etiquette voor bedrijven is, maar voor een samenleving?

Tom Kroon, Bennebroek

    • Mirjam Hommes
    • cultuurhistorica
    • Tom Kroon