Economie

Foxconn onderhandelde hard, en koopt Sharp met korting

Hoe Foxconn korting bedong bij de aankoop van Sharp. Het Amerikaanse Westinghouse bijna kan beginnen met de bouw van zes kerncentrales in India. En Sinopec verandert van gedachten: het gaat méér gas produceren in plaats van olie.

Foto Reuters/Thomas Peter

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Producent Foxconn, oftewel Hon Hai Precision Industry, heeft scherp onderhandeld bij de aankoop van het Japanse Sharp. Dat weet de Nikkei Asian Review te melden in een reconstructie van de onderhandelingen.

Foxconn wist Sharp met flink wat korting te kopen. Het Taiwanese bedrijf stelde stevige eisen, schrijft de Nikkei Review. Foxconn betaalt uiteindelijk 389 miljard yen (3,1 miljard euro) voor 66 procent van de aandelen. Dat is 100 miljoen yen minder dan in eerdere afspraken stond. Naast grote schulden, zijn ook de vooruitzichten voor het Japanse bedrijf niet goed. Vandaar de korting.

Westinghouse bouwt zes kerncentrales in India

India krijgt zes nucleaire reactoren, weet de Economic Times. De CEO van Westinghouse Electric verwacht in juni een contract over de bouw van die reactoren te tekenen.

In januari zei Roderick het contract in maart te kunnen tekenen, vóór premier Modi’s bezoek aan de nucleaire veiligheidstop in Washington. Dat is niet gelukt, maar in juni is er weer een bijeenkomst tussen de regeringen van India en de Verenigde Staten.

We hebben alle benodigde informatie aan India gegeven. Zij hebben het bekeken en ze leggen nu de laatste hand aan het papierwerk.

India wil de nucleaire capaciteit verhogen van 5,780 MW naar 63,000 MW in 2032. De onderhandelingen over de bouw van de kerncentrales zijn al meer dan tien jaar aan de gang. In 2008 besloten India en de Verenigde Staten samen te gaan werken. Vorig jaar werd bij een bezoek van de Russische president Putin bekend dat óók Rusland kerncentrales in India gaat bouwen.

Sinopec schroeft gasproductie op

China’s op één na grootste olie- en gasproducent wil de productie van gas verdubbelen in de komende vijf jaar. Daarentegen gaat Sinopec minder olie produceren. Dat meldt de South China Morning Post.

Sinopecs plan om de gasproductie op te krikken contrasteert met het doel om de olieproductie dit jaar met vijf jaar te verhogen. Vorig jaar daalde die productie met 3,1 procent. Maar de olieprijs is gedaald, en Sinopec heeft tenminste 60 dollar per vat olie nodig wil het bedrijf quitte spelen.

Doordat er de afgelopen jaren grote gasvelden zijn ontdekt, kan de productie van gas worden opgeschroefd, zegt CEO Wang Yupu.

Onze gasreserves (…) zijn voldoende om onze doelen te halen. We hebben significante nieuwe ontdekkingen gedaan in Sichuan en Ordos.

De helft van de benodigde extra capaciteit is al gebouwd, schrijft de krant. Het gaat om gasvelden in het noorden van China, de Oost-Chinese Zee en de centraal gelegen provincie Sichuan.