Grens voor hypotheek met garantie toch niet verlaagd

Het maximale bedrag om een hypotheek met hypotheekgarantie te krijgen wordt dit jaar niet verlaagd tot 225.000 euro. Reden is dat de huizenprijzen sneller zijn gestegen dan verwacht. De kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft nu 245.000 euro.

Wie een hypotheek afsluit met NHG krijgt bij gedwongen verkoop een eventuele restschuld vergoed. Dat verkleint de risico’s voor de bank en dus krijgt de koper korting op de rente. Tijdens de huizencrisis is de grens verhoogd van 265.000 naar 350.000 euro om de woningverkoop te stimuleren. Sinds 2012 wordt die in stappen verlaagd.

Arjen Gielen, directeur van het waarborgfonds dat de NHG verstrekt, zei eerder al tegen NRC dat de laatste geplande verlaging naar 225.000 euro per 1 juli mogelijk niet zou doorgaan. Hij noemde het „begrijpelijk” dat „er wordt geroepen dat de gemiddelde woningprijs zo hard stijgt dat de voorziene daling van de NHG-grens jojoën is, of zinloos, of zelfs gevaarlijk”.

Bij een kostengrens van 225.000 euro kan een huis gekocht worden van maximaal 212.264 euro. Dat is lager dan de gemiddelde huizenprijs: die was in februari volgens het Kadaster 234.830 euro. Vanaf volgend jaar volgt de NHG de ontwikkeling van de huizenprijzen.