Werkstraf en voorwaardelijke celstraf geëist na aanranding Almere

Twee jonge bewoners van een azc worden verdacht van het aanranden van twee tienermeisjes.

Het asielzoekerscentrum in Almere Foto Sander Teussink / ANP

Twee jonge bewoners van het asielzoekerscentrum in Almere, die verdacht worden van de aanranding van twee meisjes in september vorig jaar, zijn vandaag voor de rechter verschenen. Tegen de eerste verdachte wordt 140 uur werkstraf geëist, met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. Tegen de andere verdachte eist het OM 120 uur werkstraf en 6 weken voorwaardelijk. De asielzoekers zijn achttien en twintig jaar oud.

In september vorig jaar werden twee meisjes, van achttien en zeventien, aangerand in het centrum van Almere. De zaak leidde tot veel commotie, mede door een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Na de massa-aanrandingen in Keulen, rond de jaarwisseling, werd gevreesd dat seksueel geweld door asielzoekers door de politie zou worden verzwegen. De ouders van een van de slachtoffers zocht daarom in januari de publiciteit op.

NRC-verslaggever Thomas Rueb was in de rechtbank aanwezig.

Het Almeerse gemeentebestuur sprak in januari over een opzichzelfstaand incident en over één enkele aanranding. „De aanranding in het centrum van de stad (….) stond als voorval op zich” , aldus het gemeentebestuur. In algemene zin zag het bestuur een „afname van het aantal feiten” in het azc in Almere.

Op 13 april doet de rechter uitspraak over de zaak.

    • Wouter van Dijke