In beeld

Wat vinden de Oekraïners eigenlijk zelf?

Er wordt veel óver Oekraïne gepraat maar weinig mét Oekraïeners, valt fotograaf Jurgen Huiskes op. Hij zocht daarom jonge Oekraïeners op, fotografeerde ze en vroeg ze naar hun land, hun dromen en wat ze van het aankomende referendum weten.
Maria Oeljanovska (22) studeert journalistiek in Kiev. „Wij lijken op Europeanen, maar hebben een Russische ziel.”
Jurgen Huiskes
Katja Koeleljajeva (20) uit Vinnytsja studeert Nederlands in Kiev. Het referendum vindt ze een „goed democratisch middel”. „Maar de meeste Nederlanders hebben het associatieverdrag niet gelezen.” 
Jurgen Huiskes
Leonid Ostaltsev (28) is manager van Pizza Veterano in Kiev, waar veteranen uit de oorlog met Rusland werken, inclusief hijzelf. „Wij hebben mensen aan de macht gebracht die haar niet verdienden.” 
Jurgen Huiskes
Olga Matvitsjoek (19), geboren in Loegansk, studeert Nederlands aan de Nationale Taaluniversiteit in Kiev. „Ik denk dat Nederlanders een beetje bang zijn voor Oekraïne en zijn mensen.”
Jurgen Huiskes
Elzara Galimova (22) noemt zich „een Krim-Tataar maar ook Oekraïener”. Ze wil een vrije relatie met Europa. „Het is soms vernederend om bij een visumaanvraag gezien te worden als vluchteling die misschien illegaal in Europa wil blijven.” 
Jurgen Huiskes
Maks Dibrova (20), student milieuwetenschappen in Kiev. „Ik hoop dat de opkomst bij het referendum onder de 30 procent blijft, want ik vrees dat de uitkomst ‘nee’ is en dat is helemaal niet goed voor ons land.”
Jurgen Huiskes
Viktor Kardasj (28), choreograaf, raakte een been kwijt tijdens gevechten toen hij in het Oekraïense leger zat. „Als volk moeten we onze regeringsleiders beter controleren.”
Jurgen Huiskes
Aleksej Volosjin (30) woont in Kiev en werkt als lasser. Ook verkoopt hij zelfgemaakte sculpturen van metaal via internet. „Oekraïne en Europa moeten een hechte band krijgen. Ik hoop dat Nederland ons zal steunen. Een alternatief hebben we niet.”
Jurgen Huiskes
Joeliana Afganova (20) studeert milieuwetenschappen in Kiev. „Europa biedt grote mogelijkheden voor Oekraïne. Niet alleen voor handel maar ook voor het onderwijs.”
Jurgen Huiskes
Anastasia Sjevtsjenko (22) diende een jaar als vrijwilliger in het Oekraïense leger. Ze wil weer gaan studeren maar kampt met psychische problemen. „We moeten proberen op te groeien als land en volwassen worden. Ik zie Europa als leraar die je vertelt hoe dat moet.”
Jurgen Huiskes