Waar kantoorplanten goed voor zijn

Groen op kantoor werkt stressverlagend. Hoe zit dat?

Illustratie Tomas Schats

Verdekt opgesteld in een hoek, lieflijk op het bureau, soms zelfs hangend aan het plafond – de kantoorplant komt in vele vormen. Eén ding weten onderzoekers in ieder geval zeker: planten werken stressverlagend. Een recente studie van het VU Medisch Centrum Amsterdam toont aan dat kijken naar ‘groen’ kalmeert. Het is weer lente, dus kom maar op met die kantoorplant.

Magdalena van den Berg, onderzoekster aan het VU Medisch Centrum, zette 46 studenten achter een computer en gaf ze de opdracht zich in te leven in foto’s. „De helft van de studenten kreeg foto's van een groene omgeving te zien, anderen een stedelijke omgeving.” Om stress op te wekken liet ze de studenten vooraf rekensommen oplossen. Tijdens het kijken toonde ze een verzonnen score van andere deelnemers, die stukken beter was dan de eigen prestaties.

Wat bleek: studenten die groene omgevingen voorgeschoteld kregen herstelden beter van de stress, dan studenten die enkel bebouwing zagen. Van den Berg noemt de resultaten verrassend. „Verschillend onderzoek biedt aanwijzingen dat een groene omgeving kalmeert. Maar dat zelfs weinig spectaculaire natuurfoto’s het stressniveau verlagen, dat had ik niet verwacht.”

Geldt hetzelfde voor de aanwezigheid van een kantoorplant? „We associëren groen inderdaad met rust, maar ons experiment richtte zich niet nadrukkelijk op de werkvloer.” Eerder onderzoek toont wel aan dat kantoorplanten een positieve werking hebben op de productiviteit.

In 2014 publiceerde de Universiteit van Exeter resultaten, waaruit bleek dat werknemers een zesde productiever waren wanneer ze vanachter hun bureau zicht hadden op een kantoorplant. „Een volkomen opgeruimd kantoor maakt werknemers minder productief, zoals een kale leefomgeving je ongelukkig maakt”, zei onderzoeker Chris Knight tegen de Britse krant The Guardian. „Planten, maar ook foto’s, of een bepaalde geur maken de werplek ‘eigen’. Die betrokkenheid verhoogt de productiviteit.”

Zorgen planten ook voor meer zuurstof binnenshuis? Van den Berg twijfelt aan de werkelijke invloed daarvan. „Ik denk dat het niet zozeer de aanwezigheid, als wel de associatie met groen is die een positieve invloed heeft. We associëren planten met een rustige, frisse omgeving – dát maakt ons rustig.”

    • Anne Corré