VN-chef wil solidariteit met Syrische vluchtelingen

De VN willen voor het eind van 2018 dat ongeveer een half miljoen Syrische vluchtelingen die in de regio verblijven worden herverdeeld.

VN-chef Ban Ki-moon tijdens een bezoek aan een Syrisch vluchtelingenkamp in Libanon. Foto Bilal Hussein/ AP

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft woensdag alle VN-lidstaten verzocht om solidariteit te tonen met Syrische vluchtelingen en te zorgen dat een half miljoen van de vluchtelingen in 2018 worden herverdeeld. Ban zei dit tijdens zijn openingstoespraak bij een conferentie van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, zo meldt persbureau Reuters.

De UNCHR wil één tiende van de ongeveer 4,8 miljoen Syrische vluchtelingen die nu in de regio worden opgevangen in de komende drie jaar herverdelen. Tot dusver hebben landen beloofd om 179.000 van hen op te vangen.

Vervolg op donorconferentie voor Syrië

De VN-chef roept landen op “om te handelen met solidariteit, in de naam van onze gedeelde waarden van menselijkheid, door nieuwe beloftes te doen om Syrische vluchtelingen op te vangen”. Het gaat volgens Ban zowel om herverdeling, familiehereniging, als werkvisa en studiebeurzen.

De conferentie van de UNHRC is een vervolg op de donorconferentie van begin februari in Londen, toen werd er bijna tien miljard euro opgehaald voor Syrië.

Manifest voor open en gastvrij Europa

Meer dan 180 Nederlandse hoogleraren, filosofen, schrijvers en publicisten hebben op woensdag in dagblad Trouw een manifest gepubliceerd voor een open en gastvrij Europa. Het is een initiatief van Denker des Vaderlands, Marli Huijer, en de Amsterdamse hoogleraar ethiek Martin van Hees. Ze bepleiten vlak voor de start van de Maand van de Filosie, met als thema ‘Over de grens’, een open houding naar vluchtelingen.

We zijn allemaal migranten, zo staat in het manifest.

“De geschiedenis van Europa laat zien dat niet de gesloten samenleving, maar de open samenleving de grootste kans op vrede en welvaart biedt (..) Vanuit die open houding naar de buitenwereld maakten Europeanen eeuwenlang vrijelijk gebruik van de wereld.”

Volgens de denkers en schrijvers, waaronder de CDA-prominenten Lans Bovenberg en Ernst Hirsch Ballin en PvdA-prominent Job Cohen, vraagt een open samenleving om tolerantie, moed en nieuwsgierigheid. Een houding die tegen de tijdgeest lijkt in te gaan.

“Het succes van Wilders, Le Pen of Petry laat zien dat het draagvlak voor een politiek van openheid afneemt. Er is inderdaad angst. Maar dat betekent niet dat we daarom onze idealen opzij moeten zetten. Angst is een slechte raadgever, en de angst voor angst een nog veel slechtere. We moeten ons opnieuw laten leiden door een ethiek van openheid”

    • Huib de Zeeuw