Uren praten in de koffiebar

Hier had een gesproken tekst kunnen staan, maar nadat Voice Typing van „het is tegenwoordig niet meer nodig” maakte „tegenwoordig niet meer de dikke”, gaven we het op. Want dat kan nu dus: je kunt tegen Google Docs praten via de functie voice typing (onder Tools) en dan wordt je uitgesproken tekst opgeschreven. Min of meer dan. Wie RSI heeft, had allang een programma dat spraak verandert in tekst. Meestal moet je die een beetje inregelen, zodat je spraak beter wordt herkend. Dat Google dit nu zo, en in verschillende talen, in Docs gooit, zonder dat je iets hoeft in te regelen, is dus wel een prestatie van formaat. Het bedrijf kennende zal de functie snel verbeteren en kunnen er op korte termijn ook in het Nederlands leestekens worden toegevoegd. Nu is het als Nederlander behelpen. Stap je over op Engels, dan blijkt je uitspraak al snel niet goed genoeg voor voice typing. Maar Google Translate was jaren geleden ook veel slechter dan nu. Mocht dit aanslaan, dan ontstaat wel het schrikbeeld van zzp’ers in koffiebars die de hele dag tegen hun computer praten.

    • Alex van der Hulst