Diplomaat op matje na het liedje ‘Erdowie Erdowo Erdogan’

De Turkse president Erdogan. foto ap

De Turkse president Erdogan heeft zich de afgelopen dagen in Duitsland niet alleen minder populair gemaakt dan hij al was, hij heeft zich ook belachelijk gemaakt in de ogen van velen. En juist voor dat laatste is hij nogal gevoelig.

Anders had het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara vorige week de Duitse ambassadeur niet op het matje geroepen, om te protesteren tegen een satirisch liedje over ‘der Boss vom Bosporus’, geproduceerd en uitgezonden door de publieke zender NDR (onderdeel van ARD). In Duitsland was het lied – ondersteund met beelden van onder meer hard optreden van Turkse politie tegen demonstranten – amper opgevallen. Maar nu bekend is geworden dat Ankara het een diplomatiek protest waard vond, is het op internet een bron van vermaak en een hit. Met z’n refrein ‘Erdowie Erdowo Erdogan’ haakt het aan bij de grote hit van Nena uit 1984 ‘Irgendwie, irgendwo, irgendwan’.

Maar het liefdeslied van toen is nu een aanklacht geworden. Naar Europese maatstaven niet eens een heel scherpe aanklacht.

Maar voor Erdogan is het blijkbaar onverteerbaar dat dit in Duitsland (waar zo’n drie miljoen Turken wonen) wordt uitgezonden door een publieke omroep. De strofe dat een journalist die iets schrijft wat de president niet bevalt de volgende dag in de bak zit, sluit goed aan bij de actualiteit. Vrijdag was de eerste zitting van het proces tegen de hoofdredacteur en de redactiechef van de krant Cumhuriyet, die terecht staan voor spionage en bedreiging van de staatsveiligheid.

Dat Europese diplomaten naar de zitting kwamen (ook de Nederlandse consul in Istanbul) had ook al de woede van Erdogan gewekt: „Dit is niet hun land, dit is Turkije.” Conclusie in Duitsland, verwoord in de Süddeutsche Zeitung: Erdogan verdient de spot waarover hij zich beklaagt.