Terreurverdachten Rotterdam blijven langer vastzitten

Het voorarrest van twee van de drie Algerijnen is met twee weken verlengd.

Een arrestatieteam bij een flat op de Mathenesserweg tijdens een anti-terreuractie in Rotterdam-West. Foto Marten van Dijl/ANP

De onderzoeksrechter van de Rotterdamse rechtbank heeft het voorarrest verlengd van twee Algerijnse terreurverdachten die afgelopen zondag in Rotterdam werden opgepakt op verdenking van onder meer lidmaatschap van een terroristische organisatie. Zij blijven nog minimaal twee weken vastzitten.

Het Openbaar Ministerie had om de maatregel gevraagd. Volgens een woordvoerder van de rechtbank bestaan “nog voldoende bezwaren” tegen de twee verdachten. Zij worden naast lidmaatschap van een terroristische organisatie ook verdacht van het verboden bezit van munitie.

De twee verdachten (van 42 en 47 jaar oud) werden zondag samen met een Algerijnse landgenoot opgepakt in Rotterdam-West. Voor de derde man is geen verlenging van het voorarrest aangevraagd. Van hem was geen vaste woon- of verblijfplaats bekend.

Anis B.

Bij de politieacties zondag werd ook de Fransman Anis B. gearresteerd. Hij zou banden hebben met de afgelopen donderdag in Frankrijk gearresteerde Reda Kriket. De Franse politie concludeerde na het doorzoeken van de woning van Kriket in Argenteuil dat hij al ver was met het beramen van een aanslag.

De Franse justitie heeft om de uitlevering van Anis B. gevraagd, maar hij wil daaraan niet meewerken, bleek dinsdag toen hij werd voorgeleid. De rechtbank moet nu binnen negentig dagen beslissen of de vermoedelijke terrorist toch aan de Fransen mag worden overgeleverd.

Dinsdag werd er opnieuw een inval gedaan in Rotterdam in verband met het terreuronderzoek. Daarbij werd niemand aangehouden.

    • Jorg Leijten