Technoboyband Moderat combineert keiharde kicks met introverte zang

Als Gernot Bronsert het podium oploopt hoeft hij maar een kick uit zijn drumcomputer te toveren of mensen beginnen al te klappen. Het Lowlandspubliek (dertig plus, met baard) vult het uitverkochte Paradiso van wand tot nok en weet wat te verwachten: technosoul, die zwaar drukt op het gemoed. Maar er zijn wel dingen veranderd tijdens de live show rond het nieuwe album III dat de keiharde kicks van Modeselektor en de emotionele introverte zang van Sascha Ring (Apparat) combineert.

Moderat wilde meer vrijheid op het podium. Gisteren bleek waarom: de Berlijnse technoboyband heeft weliswaar een album gemaakt met gevoelige popliedjes, maar in de drumcomputer freestyle zijn ze toch nog steeds op hun best. Gernot Bronsert en Sebastian Szary (samen Modeselektor) krijgen achter hun zuilen met allerhande hardware alle ruimte om nummers die het publiek nu ook al kan meezingen (Running, Reminder) te onderbreken met minuten durende solo’s. De visuals zijn gestript tot organische zwart-witbeelden – al zijn de Sixtijnse Kapel-wijsvingertoppen die elkaar raken op het randje. Ook dat is Moderat.

Het is wel even afstemmen in het begin. Rings mooie hoge stem komt niet altijd tot zijn recht. Soms is het zoeken naar de juiste toon, of verdwijnt hij te veel naar de achtergrond. Hij schrikt als zijn stem ineens een octaaf omlaag wordt gepitcht bij klassieker Let in the Light. Dan weer zingt hij prachtig ijl het refrein van Reminder. Laserlijnen die als gymtouwen uit het plafond neerdalen en de groep vangen in een kooi van rood licht dragen bij aan het drama. Naarmate de avond vordert, zie je de jeugdvrienden aangejaagd door de elastieken benen van Bronsert steeds meer meeveren, animeren en overwinnen. Het is iets meer geweld en iets minder emotie dan bij de vorige albumtour, maar het pakt bijna net zo goed uit.

    • Rolinde Hoorntje