Tata Steel zet Britse fabrieken in de verkoop

Een plan voor reorganisatie van de verlieslijdende divisie is volgens het bedrijf te duur en onhaalbaar.

Schoorstenen van de hoogovens van Tata Steel in IJmuiden. Foto Olaf Kraak / ANP

Staalconcern Tata Steel overweegt alle fabrieken in Groot-Brittannië te verkopen. Het Indiase bedrijf, dat ook eigenaar is van de hoogovens in IJmuiden, had al eerder een reorganisatie van de verlieslijdende Britse divisie aangekondigd. Dinsdagavond liet het concern weten van dat plan af te zien, omdat het te duur is.

Tata Steel zegt dat het alle mogelijkheden verkent om het Europese portfolio te herstructureren. De Britse divisie zou daarbij geheel of in delen verkocht kunnen worden. Het bedrijf meldde in een verklaring dat een reorganisatie niet te betalen is en dat de kans van slagen gering is.

Tata Steel lijdt onder een zwakke vraag voor staal uit Europa, mede door de import van goedkoop Chinees staal.

In de Britse divisie van Tata werken zo’n 15.000 mensen. De grootste staalfabriek staat in Port Talbot, in Wales. Daar werken 4.000 mensen, maar de fabriek maakt elke dag een verlies van 1 miljoen pond (1,25 miljoen euro). Dat maakt het lastig de fabriek te verkopen.

De Britse regering heeft aangegeven ervoor te willen zorgen dat de staalindustrie behouden blijft. Daarvoor werkt de overheid samen met Tata Steel. Tata produceert in Groot-Brittannië circa 11 miljoen ton staal per jaar.

Tata Steel werd in 2007 eigenaar van het Europese staalbedrijf Corus. Daarvoor werd 12 miljard dollar betaald. Met de overname werd het concern onder andere eigenaar van de fabrieken in Groot-Brittannië en IJmuiden.

    • Wouter van Dijke