Studio Sport, maar dan voor gamers

Gamen op tv Sinds dinsdag zendt Fox Sports gamewedstrijden uit op televisie. Inclusief commentaar en nabeschouwing. Werkt dat?

Studenten speelden dinsdag in een bioscoop in Hilversum League of Legends, voor de camera’s van Fox.
Studenten speelden dinsdag in een bioscoop in Hilversum League of Legends, voor de camera’s van Fox. Foto David van Dam

Er was dinsdagmiddag op betaalzender Fox Sports 2 eventjes geen voetbal of tennis te zien, maar een game. Twee teams probeerden met kleurrijke figuren elkaars basis te vernietigen in het computerspel League of Legends. Het was de eerste gamewedstrijd die live op Nederlandse televisie werd uitgezonden.

De openingswedstrijd werd dinsdag gespeeld in een bioscoop in Hilversum. Studententeams uit Utrecht en Nijmegen namen het tegen elkaar op. De wedstrijd was niet alleen te volgen bij Fox, maar werd ook uitgezonden in andere bioscopen en op online gamekanaal Twitch.tv.

Professioneel gamen (e-sports) groeit hard. Volgens de site Esport Observer groeide het aantal gametoernooien van ongeveer 800 in 2010 naar bijna 2.700 in 2015. De grootste toernooien trekken duizenden bezoekers in stadions en miljoenen kijkers via online streams. Vorige week nog stemden 2 miljoen kijkers tegelijkertijd af op een toernooi in het Poolse Katowice. Het prijzengeld groeit navenant. De tien best verdienende Nederlandse gamers hebben ieder tussen de 38.000 euro en 300.000 euro aan prijzengeld opgestreken.

Sportzenders krijgen door dat er geld te verdienen valt met e-sports. In de Verenigde Staten zendt sportkanaal ESPN sinds een paar jaar gamewedstrijden uit. Fox nu wekelijks gamewedstrijden van het spel League of Legends, op het Nederlandse betaalkanaal.

In League of Legends proberen twee teams van vijf elkaars basis te vernietigen. Dat gaat stukje bij beetje: door computergestuurde minions en torens te vernietigen krijgen teams steeds meer controle over het slagveld. Met 67 miljoen actieve spelers is League of Legends wereldwijd een van de meest gespeelde games. Het vijf-tegen-vijf-format maakt het een aantrekkelijke kijkersport.

Bij wedstrijden horen ook voor- en nabeschouwingen. Aan een tafel in de bioscooplobby zat gisteren een panel commentatoren klaar (casters) om de wedstrijden te bespreken. Tussendoor werden filmpjes getoond van caster Mathia Koolhout waarin ze de principes en begrippen van het spel uitlegde.

Verslag van een wedstrijd tussen Dorans 2 (Nijmegen) en DSEA red (Delft):

Een mooie gank

Dat was nodig, want in het heetst van de strijd vallen commentatoren terug op op onnavolgbaar gamejargon. „Wow, daar werd iemand neergehaald in een mooie gank van CreaBea. Helaas voor haar eindigt haar actie in één voor één trade.” Alleen een gamer weet dan dat CreaBea met succes een tegenstander heeft overvallen - maar in het gevecht dat daarop volgde zelf is omgekomen.

Voor Fox hoeven de uitzendingen niet direct een succes te zijn. „Kijkcijfers zijn in deze fase nog niet van belang”, laat woordvoerder Maarten van Rooijen weten. „We willen hier vooral van leren en experimenteren.”

De wedstrijden die Fox dinsdag uitzond waren ook de eerste wedstrijden van een nieuwe, Nederlandse gamecompetitie: de Dutch College League. Daarin nemen studententeams van Nederlandse hogescholen en universiteiten het tegen elkaar op. De winnaar krijgt een ticket voor de WK-finale van de Internationale e-Sport Federatie (IeSF) in Jakarta. „We hebben het er over gehad wat er voor nodig zou zijn om e-sports naar het tv-scherm te brengen”, zegt Van Rooijen. „Nu die competitie is opgericht, achten we de tijd rijp.”

Brainstorm met pizza en bier

De Dutch College League is georganiseerd door sportmarketingbureau 2basics en streambedrijf WaterTube. E-sportverenigingen voor studenten uit Delft, Eindhoven, Nijmegen en Tilburg dachten mee over de opzet. „We hebben de studenten op ons kantoor uitgenodigd voor een brainstorm met pizza en bier”, zegt Kevin Loos van 2basics. „Het belangrijkste dat daaruit kwam is dat dit niet iets eenmaligs moet zijn, maar een meerjarige competitie. Net als het voetbalteam waarvoor je wekelijks wedstrijden speelt.”

Loos en zijn collega’s hebben scheidsrechters, analisten, technici onder de studentenverenigingen geworven. En ook de regisseurs, die de gamecamera besturen en zo bepalen wat er te zien is.

De studerende vrijwilligers doen hun werk enthousiast, maar het zijn geen professionals. Dat levert soms onwennige televisie op. Het commentatorpanel worstelde bijvoorbeeld met Engelse gamebegrippen. Is vision nu visie of zicht? En niemand van het panel wist dat de teamnaam Windesheim verwijst naar de gelijknamige hogeschool in Zwolle. „Er doen toch geen Duitsers mee?”

Foto DCL

De analisten, commentatoren en cameramensen zijn enthousiaste studenten van e-sportverenigingen. Foto DCL

Zulke foutjes horen erbij, maar irritanter zijn de studentikoze gesprekken of flauwe grappen tussendoor. Vlak voordat de interviewer Laura Smits (nickname: Lauralorella) van het verliezende Delftse studententeam DSEA Orange sprak, zei hij in de camera: „Ik heb een vrouw geregeld, je kent me toch?” In het interview zelf deed hij er nog een schepje bovenop: „Je tegenstanders deden vast extra hun best omdat ze niet van een vrouw wilden verliezen.”

Puberale praat doet het misschien goed op Twitch en YouTube, maar op televisie gelden andere wetten. Hoe gaat Fox de professionaliteit van casters en interviewers garanderen? „Met vallen en opstaan”, zegt Fox-woordvoerder Van Rooijen. „Traditioneel maken we tv en vertalen we dat naar online. Hier bewandelen we de omgekeerde weg. Het is nieuw en zal voor onze kijkers ook best even wennen zijn.”

De reactie van Smits op haar botte interviewer onthulde dat er ook aan de organisatie nog wat te verbeteren valt. Haar team was moe, legde ze uit. „We kregen de vorige avond pas om tien uur te horen dat we vandaag moesten spelen. Om één uur ‘s nachts hebben we nog een oefenpotje gespeeld.”