Shell mogelijk betrokken bij corruptie in Nigeria

De FIOD en het OM hebben op 17 februari de boeken ingekeken op het hoofdkwartier van de oliemaatschappij in Den Haag.

Het hoofdkantoor van Shell in Den Haag.
Het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Foto Jerry Lampen/ANP

Shell en de Italiaanse branchegenoot ENI worden verdacht van corruptie bij het verkrijgen van een oliecontract in Nigeria. Een team FIOD-rechercheurs en het Openbaar Ministerie heeft op 17 februari een bezoek gebracht aan het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Het concern bevestigt dat naar aanleiding van een bericht van de Italiaanse krant Corriere della Sera. Een gezamenlijk team van vijftig rechercheurs, afkomstig uit beide landen, zou op de zaak gezet zijn.

Het onderzoek wordt volgens de Italiaanse krant geleid door de openbaar aanklager in Milaan en het Nederlandse Openbaar Ministerie. De financiële inlichtingendienst FIOD bevestigt dat er inderdaad een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de rol van Shell naar betalingen rondom het olieveld OPL 245, gelegen voor de Nigeriaanse kust. Het veld, dat ruim 9 miljard vaten ruwe olie bevat, is sinds 2011 in handen van lokale takken van Shell en het Italiaanse oliebedrijf Agip, een dochterbedrijf van de olie- en gasreus ENI, in Nigeria.

Dochterbedrijven Shell

Het gaat volgens een woordvoerder van Shell om de dochterbedrijven Nigeria Agip Exploration (NAE) en de Shell Nigeria Exploration and Production Company (SNEPCo). De federale overheid wees het olieveld toen toe aan bedrijven, na een serie geschillen tussen een andere dochterbedrijf van Shell in Nigeria en Malabu, dat de eerste exploitatierechten van het olieveld bezat.

De twee bedrijven betaalden volgens het tijdschrift One World toen 1,2 miljard dollar (1,06 miljard euro) aan de Nigeriaanse overheid. Die zou het geld hebben doorgesluisd naar Malabu, een bedrijf van de voor corruptie veroordeelde ex-minister voor olie Dan Etete.

Een woordvoerder van Shell stelt:

“We kunnen bevestigen dat vertegenwoordigers van de Nederlandse Financiële Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) en het Openbaar Ministerie recent een bezoek brachten aan het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Het bezoek houdt verband met OPL 245, een olieveld in Nigeria dat onderwerp is van een aantal langdurige geschillen met de Nigeriaanse overheid.”

Shell wil niet ingaan op de vraag of het bedrijf op de hoogte was van het gegeven dat het geld via de Nigeriaanse overheid werd doorgesluisd naar Malabu. “Wij houden het bij het statement dat we hebben uitgedaan. Shell laat weten de beschuldigingen serieus te nemen en volledig mee te werken aan het onderzoek.”

Aanpak corruptie

De nieuwe Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft sinds zijn aanstelling in 2015 ingezet op het aanpakken van corruptie. Hij wil het olieveld terugvorderen. Dat zou volgens One World kunnen door de contracten die zijn voorganger Goodluck Jonathan met Shell en ENI en met Malabu sloot onwettig te verklaren.