Economie

Dertig procent van de banen in de bankensector is over tien jaar weg

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Foto AP/Mark Lennihan

Zo’n dertig procent van de huidige werknemers in de bankensector loopt het risico in de komende tien jaar hun baan te verliezen door de opkomst van start-ups die specifiek hun pijlen richten op de financiële branche. Dat heeft Citigroup uitgerekend, schrijft de New York Times.

De Amerikaanse bank bracht woensdag een rapport uit getiteld Digital Disruption waarin voorspeld wordt dat met name zogeheten Fintech start-ups, zoals PayPal en SoFi, er voor zullen gaan zorgen dat Amerikaanse banken in 2025 nog maar 1,8 miljoen medewerkers zullen hebben.

Afgelopen jaar werkten er nog 2,6 miljoen mensen voor een Amerikaanse bank. Voor Europese banken verwacht Citigroup dat de daling nog groter zal zijn: zo’n 37 procent van het aantal vacatures zal daar de komende tien jaar verdwijnen.

Naast de concurrentie van start-ups moeten banken ook in hun personeelsbestand schrappen om de turbulente financiële markten en de nieuwe regels die na de financiële crisis zijn ingevoerd het hoofd te bieden.

Yahoo laat aandeelhouders nominaties voor raad van bestuur aandragen

Yahoo heeft de bedrijfsstatuten aangepast om aandeelhouders met een belang van meer dan 3 procent de mogelijkheid te geven bestuurders voor te dragen aan de raad van bestuur. Dat schrijft Reuters.

Het bedrijf heeft de regels dusdanig aangepast dat investeerders nu indirect zeggenschap hebben over de aanstelling van 20 procent van de raad van bestuur van Yahoo. De nieuwe maatregel is vanaf de jaarlijkste vergadering in 2016 van kracht. Onder meer bedrijven als Apple en AT&T geven aandeelhouders op deze manier al indirecte zeggenschap over de samenstelling van de raad van bestuur.

Hedgefonds Starboard schreef vorige week een brief naar zijn aandeelhouders waarin werd opgeroepen om de voltallige raad van bestuur van Yahoo weg te sturen. Starboard heeft een belang van 1,7% in Yahoo.

‘Vermogensbeheerder BlackRock gaat vierhonderd banen schrappen’

Bij vermogensbeheerder BlackRock wordt ongeveer drie procent van het personeel ontslagen. Dat meldt Bloomberg. Het gaat in totaal om zo’n 400 banen.

Volgens bronnen zou de ontslagronde bij ‘s werelds grootste vermogensbeheerder de komende weken aangekondigd worden.

BlackRock heeft last van de schommelingen op de wereldwijde aandelenmarkten en analisten hebben berekend dat het bedrijf over het eerste kwartaal van 2016 een omzetgroei van 1 procent zal laten zien, waarbij de winst 12 procent lager zal uitvallen.

Het totale personeelsbestand van BlackRock telt bijna 13.000 mensen.