Referendum: spamfilter zit kiezers uit buitenland dwars

In totaal hebben zich 16.206 kiezers van buiten Nederland aangemeld voor referendum. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen waren dat er 48.000.

Foto: Koen van Weel/ANP

Door een softwareprobleem heeft een deel van de Nederlandse kiezers die in het buitenland wonen zich niet kunnen registreren om te stemmen voor het Oekraïne-referendum. Dat bevestigen het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente Den Haag op verzoek van NRC. Het probleem zou inmiddels zijn verholpen.

Kiezers buiten Nederland moeten zich voor elke verkiezing opnieuw digitaal registreren. Die registratie gaat altijd via de gemeente Den Haag. Daarna krijgen zijn een briefstembewijs om schriftelijk hun stem mee uit te brengen. Door een fout in het spamfilter van de registratie, kwamen niet alle aanmeldingen en berichten aan bij de gemeente.

„Bureau Verkiezingen heeft achterhaald dat van 175 mensen uit Duitsland de registratie mogelijk door het spamfilter is tegengehouden”, schrijft een woordvoerder van de gemeente in een reactie. „Met deze mensen is contact gezocht. 97 mensen hebben zich inmiddels alsnog geregistreerd. De overige 78 kiezers hebben tot dinsdag de mogelijkheid om dit ook te doen.” Volgens hem beperkte het probleem zich tot kiezers uit Duitsland en is het overzicht van het aantal gedupeerden volledig. Al is niet uit te sluiten dat ook elders ter wereld mensen problemen hebben ondervonden. Bij eerdere verkiezingen gebeurde dit in de Verenigde Staten en Slowakije.

Mathijs de Bont, woonachtig in het Duitse Kleve, is een van de benadeelden. Hij zegt nog steeds geen papieren uit Den Haag ontvangen te hebben. Omdat zich „ernstige onregelmatigheden” hebben voorgedaan „moet het referendum worden uitgesteld”, vindt De Bont.

In totaal hebben zich 16.206 kiezers van buiten Nederland aangemeld voor referendum. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen waren dat er 48.000.