‘Als het Nee-kamp wint zet Oekraïne het associatieverdrag met EU gewoon door’

Foto David van Dam

Een overwinning van het Nee-kamp bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne heeft geen enkel gevolg voor het Oost-Europese land. „De uitkomst van het referendum is symbolisch. Een Nee-stem van Nederland zal de weg naar hervormingen van Oekraïne niet blokkeren.” Evenmin verwacht ze dat haar land dan in Russische invloedssfeer belandt. „We hebben een strategische beslissing genomen.”

Dat zegt de Oekraïense minister Natalie Jaresko van Financiën in een gesprek met NRC. „Wij hebben het verdrag getekend dus wij gaan er hoe dan ook mee door, ongeacht de uitslag hier.” Tegelijk met het verdrag tracht Oekraïne de financiën te hervormen en de grote corruptie te bestrijden. „Dit is namelijk de énige weg. Daar bestaat in ons land breed draagvlak voor”.

Lees het interview met Dijsselbloem en Jaresko: ‘Ik droom vooral van een lager tekort’

Haar ambtsgenoot Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ontkent dat met name zijn partijgenoten binnen het kabinet het Ja-kamp trachten te steunen. VVD-minister Kamp (EZ) is minder zichtbaar. „Dat loopt echt niet langs partijpolitieke lijnen. Het is logisch dat de ministers van Buitenlandse Zaken, Handel en Financiën zich er mee bemoeien. Die zijn toevallig allemaal van de PvdA.”